ŠOLARJI

V šolo po novem najprej ob 7.30, prva ura šele ob 8.15

Objavljeno 29. avgust 2012 14.02 | Posodobljeno 29. avgust 2012 14.03 | Piše: S. J.

Poslanko PS zanima, kako bodo predvidene spremembe vplivale na učence in njihove starše.

Mnogi starši le stežka dohajajo stroške brezplačnega šolstva.

LJUBLJANA – Novo šolsko leto je pred vrati, marsikaj, tudi v zvezi z urnikom za osnovne šole, pa še vedno ni jasno. Obeta se precej sprememb, javnost pa z njimi skoraj ni seznanjena. Vsaj tako meni poslanka PS Maja Dimitrovski, ki je na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka naslovila dve poslanski vprašanji.

Resnično brezplačna osnovna šola ne obstaja

Poslanka med drugim spomni na 57. člen ustave, ki določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev, zato ministra sprašuje, »kakšni so morebitni načrti ministrstva, da bi se s sistemskimi ukrepi dolgoročno zagotovilo resnično brezplačno obvezno osnovno šolo«. 

Težko je ob tem pritrditi, da je v Sloveniji šolstvo brezplačno, saj lahko pride celo do tega, da mnogi starši zaveze o obveznem izobraževanju otrok v bodoče ne bodo mogli izpolnjevati.

Zanima pa jo tudi: »Kakšne so lahko posledice, če socialno ogrožene družine svojim otrokom enostavno ne morejo zagotoviti vseh potrebnih delovnih zvezkov? Kakšen je dejanski namen uporabe delovnih zvezkov, saj jih pogosto šolarji ne izrabijo v celoti? Ali bi bilo morebiti smotrno razmišljati o tem, da bi se učbeniki in delovni zvezki združili v eni knjigi?«

Starši v škripcih

Večina staršev se je pred začetkom šolskega leta znašla v škripcih, saj le stežka pokrijejo stroške za učbenike in delovne zvezke, dodaten strošek pa predstavljajo še obvezne učne vsebine, kot so kulturni, športni in naravoslovni dnevi, da besed o šolah v naravi in taborih sploh ne izgubljamo.

Prav tako se stroški nakupa delovnih zvezkov med posameznimi šolami zaradi različnega izbora še vedno močno razlikujejo, saj so razlike v ceni od založbe do založbe precejšnje. Zato v PS ugotavljajo, da so delovni zvezki očitno postali novi vir zaslužka založnikov.

Kako izpolnjevati zavezo o obveznem šolanju otrok?

»Z uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ pa so se zmanjšali tudi socialni transferji, nižje so plače javnih uslužbencev, zaradi varčevanja ni več splošne subvencije za malico itd. Težko je ob tem pritrditi, da je v Sloveniji šolstvo brezplačno, saj lahko pride celo do tega, da mnogi starši zaveze o obveznem izobraževanju otrok v bodoče ne bodo mogli izpolnjevati,« so še opozorili v PS.

V šolo nikakor pred pol osmo uro!

Drugo poslansko vprašanje se nanaša na šolski urnik oziroma na spremembe koledarja. Ministrstvo je namreč sklenilo, da se pouk v šolah ne sme začeti pred 7.30. Ta sprememba bo po mnenju PS povzročala težave, saj se bo predura po novem začela ob pol osmih, prva redna ura pa 15 minut čez 8. uro. To pa ne bo vplivalo le na učence, ampak tudi na starše, predvsem tiste, ki službo začnejo pred 7.30. Novemu urniku se bodo morali prav tako prilagoditi avtobusi, enako velja tudi za odhode iz šole, ki se bodo zamaknili, so prepričani v PS.

So upoštevali vse posledice?

Poslanko PS Dimitrovsko zato zanima, ali je ministrstvo upoštevalo vse posledice za tiste, ki nimajo možnosti, da bi otroke zaradi zaprtih šolskih vrat pred odhodom v službo oddali v zaupanja vredno varstvo.

Enostranski poseg ministrstva v urnik

V PS so dodali, da je ministrstvo z letos sprejetim Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole (s katerim se urejajo vpisi otrok, razporeditev pouka, pouka prosti dnevi in razporeditev ter trajanje šolskih počitnic v šolskem letu za učence ter razporeditev letnega dopusta, strokovnega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev, prav tako pa tudi roki za obveščanje staršev o učnem uspehu in dosežkih učencev pri nacionalnem preverjanju znanja) je namreč »ministrstvo z očitnim namenom varčevanja enostransko poseglo v urnik pouka, s čimer je in še bo povzročilo nemalo nevšečnosti staršem, šolam, prevoznikom«.

»Odločitev ministrstva, da s ciljem varčevanja omeji dopoldanski pouk, je skrajno neprimerna, še posebej, ker to počne brez nujne javne razprave in obveščanja javnosti,« so še zapisali v PS.

Deli s prijatelji