PREDLOG REŠITVE

V SLS prepričani, da je denarja v zdravstvu dovolj

Objavljeno 18. december 2013 17.39 | Posodobljeno 18. december 2013 17.39 | Piše: STA, M.U.

Novi davki niso zdravilo za zdravstvo.

Izolska bolnišnica.

LJUBLJANA – V SLS so prepričani, da odgovor za rešitev težav v zdravstvu niso novi davki. Član strankinega izvršilnega odbora in direktor Zdravstvenega doma Ljutomer Tomislav Nemec je prepričan, da je denarja v zdravstvu dovolj. Treba pa je izboljšati vodenje in upravljanje zavodov in se usmeriti v optimizacijo vseh procesov, tudi glede nabave in dobaviteljev. Da je mogoče s spremembo upravljanja bistveno izboljšati izide poslovanja, po njegovih besedah dokazuje tudi primer njihovega zdravstvenega zavoda, kjer so z izgube skoraj 100.000 evrov ob polletju 2011 v letu 2012 prišli do približno 320.000 evrov presežka. Prav tako prakso odgovornega vodenja po njegovem izkazuje osem bolnišnic od 26, ki so v prvih devetih mesecih letos poslovale pozitivno.

Niso uporabili radikalnih ukrepov

Po Nemčevih besedah ukrepi, ki so jih izvedli v Zdravstvenem domu Ljutomer, niso bili radikalni. Prenehali so izplačevati nepotrebne nadure, prekinili so nekatere podjemne pogodbe in uvedli spremembe pri plačevanju dežurstev. Zaposleni so začeli delati na več deloviščih in kombiniranih delovnih mestih, zmanjšali so število vodij organizacijskih enot, nazive iz kolektivne pogodbe so uskladili z dejanskim delom, prekinili so tudi sodelovanje z nekaterimi zunanjimi izvajalci in z dobavitelji začeli nov krog pogajanj glede znižanja cen. Sami so iskali konkurenčne ponudbe, tudi čez mejo, in ugotovili, da so materiali in blago pri nas vse prevečkrat bistveno dražji kot v tujini. Kot ugotavlja Nemec, so pri nas težava zaprti trg in monopoli. Po njegovih navedbah ni redko, da zdravstvene ustanove za storitve, ko gre, denimo, za servisiranje in vzdrževanje opreme, plačujejo tudi po sto evrov na uro.

Zdravstvo potrebuje enotni, redni, kontinuirani in strokovno vodeni nadzor

Vsak evro, ki se izgubi zaradi sistemskih ali osebnih napak, nevestnega ravnanja, zlorab, goljufij, pomeni manj zdravstvene oskrbe, je opozorila podpredsednica SLS Olga Franca. Franca je opozorila tudi, da slovensko zdravstvo potrebuje enotni, redni, kontinuirani in strokovno vodeni nadzor, česar pa trenutno ni. Nekateri izvajalci po njenih besedah pri nadzoru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne pridejo na vrsto niti enkrat na deset let.

Deli s prijatelji