ANALIZA

V slovenskih govejih čevapčičih odkrili konjsko meso

Objavljeno 04. avgust 2014 17.51 | Posodobljeno 04. avgust 2014 17.51 | Piše: Mo. S.

Nosilec je v maso za čevapčiče in pleskavice sam dodal obreznine konjskega mesa, kar je pokazalo prisotnost konjskega DNK.

LJUBLJANA – V skladu s priporočilom Evropske komisije so v vseh državah EU, na Norveškem, Islandiji in v Švici (torej v skupno 31 državah) med letošnjim aprilom in julijem opravili vzorčenja različnih vrst živil, ki kot edino ali prevladujočo mesno sestavino vsebujejo goveje meso. Naj spomnimo, lani je izbruhnila afera s konjskim mesom, po kateri želijo pristojni zajeziti razširjenost goljufivih praks pri trženju nekaterih živil.

Skupaj pozitivnih 16 vzorcev

Kot je razvidno s spletne strani Evropske komisije, so v vseh državah odvzeli 2622 vzorcev izdelkov iz govejega mesa in v njih iskali sledi konjskega mesa. Med vsemi testi jih je bilo pozitivnih »le« 16, poročajo iz Evropske komisije, kar pomeni, da so v 16 vzorcih odkrili prisotnost konjskega DNK.

Pozitiven vzorec tudi v Sloveniji

Med pozitivnimi vzorci je bil eden tudi iz Slovenije. Na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v zvezi s tem objavili poročilo, v katerem so zapisali, da so v vzorčenih živilih poleg prisotnosti konjskega DNK ugotavljali še piščančji in svinjski DNK.

Inšpektorji za hrano oziroma uradni veterinarji so 40 vzorcev odvzeli po vsej državi, in sicer pri lokalnih proizvajalcih mesnih izdelkov oziroma v njihovih mesnicah, v obratih javne prehrane ter v trgovinah večjih trgovskih verig (Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Eurospin, E-Leclerc, Jager, Era Velenje). Vzorčili so različne vrste svežih, zamrznjenih oziroma konzerviranih predelanih živil. V vseh 40 vzorcih so iskali konjski DNK, v 38 piščančji, v 18 pa svinjski.

V čevapčiče in pleskavice je dodal obreznine konjskega mesa

»Izsledki analiz kažejo, da so nosilci živilske dejavnosti po lanskoletni aferi s konjskim mesom poostrili nadzor nad sledljivostjo govejega mesa in vzpostavili ustrezen notranji nadzor nad mogočo prisotnostjo konjskega mesa. Nadzor nad prisotnostjo mesa drugih živalskih vrst je pokazal, da so različne vrste živil, ki se prodajajo kot predpakirane, razen ene izjeme, skladne,« so zapisali.

Konjski DNK so našli v vzorcu predpripravljenega mesa, ki je bil odvzet v gostinskem obratu. »Po izvedenem inšpekcijskem pregledu se je izkazalo, da je nosilec sam v maso za čevapčiče in pleskavice dodal tudi obreznine konjskega mesa, kar je dalo pozitiven rezultat na prisotnost konjskega DNK,« pravi poročilo. To sicer ni kršitev zakonodaje, je pa izreden inšpekcijski nadzor pokazal, da nosilec dejavnosti nima zagotovljenega ustreznega notranjega nadzora.

Svinjsko meso v štirih vzorcih posledica neustreznega čiščenja opreme

Vsebnost svinjskega mesa so našli v štirih vzorcih slovenskega porekla. Trije vzorci so bili odvzeti v javni prehrani, eden pa pri proizvajalcu oziroma v njegovi lastni trgovini. Trije vzorci so spadali v skupino mletega mesa, ki so mu dodali začimbe, eden pa v skupino barjenih klobas. Prisotnost svinjskega mesa je bila posledica neustreznih postopkov čiščenja opreme, v enem primeru pa vzrok še ugotavljajo.

Uradni nadzor bo v prihodnje več pozornosti zato namenil postopkom čiščenja, še obljubljajo pri upravi za varno hrano.

Deli s prijatelji