OBIČAJNO?

V slovenskem morju letos ogromno velikih klobučnjakov

Objavljeno 31. marec 2014 23.51 | Posodobljeno 31. marec 2014 23.49 | Piše: STA, Mo. S.

Med območja, kjer so meduze pogostejše kot v preteklosti, spada tudi Jadransko morje.

IZOLA, PIRAN – Veliki klobučnjaki, ki lahko dosežejo tudi pol metra premera, so pozimi običajen pojav in te meduze so tudi letos ribičem povzročale težave, vendar jih v zadnjem tednu dni ni več toliko, pojasnjuje Snežana Levstik iz odbora za ribištvo, ribogojstvo in školjkarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Meduze ribičem napolnijo povlečne mreže, tako imenovane koče, podobne težave pa imajo tudi ribiči, ki mreže polagajo popoldne in jih pustijo v morju čez noč. Kljub temu da klobučnjakov v zadnjem tednu ne opažajo, pa se lahko ob spremembi vremena ponovno pojavijo. Levstikova je ob tem spomnila na leto 2004, ko je množičen pojav velikih klobučnjakov trajal kar štiri mesece.


Kje se njihovo število povečuje?

Med območja, kjer so meduze pogostejše kot v preteklosti, spadajo morja okoli Japonske, deli Baltiškega morja, Severnega, Črnega in tudi Sredozemskega morja (z Jadranom). 

Vodja raziskovalnega programa na Morski biološki postaji Piran Alenka Malej pa pravi, da je ta žival običajen prebivalec našega morja. Odrasla meduza lahko doseže premer klobuka celo do 50 centimetrov, večinoma pa nekaj manj, od 30 do 40 centimetrov.

Koliko jih je?

»Njihovo število iz leta v leto lahko močno niha in v letošnjem letu so res dokaj številni,« priznava Malejeva in dodaja, da je letošnja številka primerljiva z letom 2004. Takrat je v okviru magistrske naloge študentka Čarna Miloš za obdobje med decembrom 2004 in februarjem 2005 ugotovila gostoto med 725.000 in 2,212.000 primerki na kubični kilometer.

Poleg velikega klobučnjaka so v zimskih mesecih pogosti tudi uhati klobučnjaki, ki pa so zaradi rahlejšega klobuka in njegovega manjšega obsega za ribiče manj moteči.

Deli s prijatelji