POMAGAJTE JO NAJTI

V Slovenijo po izgubljeno hčer, umrl v lisicah v Londonu

Objavljeno 18. januar 2014 10.36 | Posodobljeno 18. januar 2014 10.36 | Piše: A. L.

Inšpektor je v poročilu ugotovil, da je bil pripor neustrezna izbira.

Okoli polnoči je strmoglavilo letalo družbe RusAir.

LONDON – Februarja lani je 84-letni Kanadčan v lisicah umrl v pripornem centru Harmondswort v zahodnem Londonu. Šlo je za Aloisa Dvorzaca, ki je bolehal za alzheimerjevo boleznijo. Lisice so mu z rok odstranili šele, ko so ga poskušali oživiti. A mu ni bilo več pomoči. Njegovo srce je za vedno nehalo biti.

Tamkajšnji inšpektor Nick Hardwick, ki je seznanjen z dogajanjem, je dejal, da je to eden od primerov pretirane uporabe prisilnih sredstev.

Njegova zgodba bo za vedno pričala, kako je spodletelo zasebnemu pripornemu centru.

Srečati je želel izgubljeno hčer

Poslednjo Aloisovo pot, kako se je Kanadčan znašel na Otoku in zakaj, pa je razkril šele novinar za Channel 4 Paraic O'Brien. »Izkazalo se je, da se je ta starejši moški odpravil na zadnjo pot, da bi našel tisto, ki jo je imel rad, svojo hčer,« je zapisal. Kot je izvedel, je Kanado zapustil januarja lani. Tam ni imel družine, le negovalca. Njegovo zdravje se je slabšalo, zato se je odločil za pot »okoli sveta«, da bi našel tisto, ki jo je izgubil. Po podatkih, ki jih je bilo mogoče dobiti, se je želel ponovno srečati s hčerjo, s katero sta prekinila odnose in živi v Sloveniji. 84-letniku je iz Kanade uspelo priti do londonskega letališča Gatewick, tam pa so ga pridržali, saj papirji niso bili ustrezni. Imel je kanadski potni list, ponudili so mu svetovanje, a ga je zavrnil. Novinar ugiba, da verjetno zato, ker je bilo preveč zmede, da bi sploh razumel, kaj želijo. Na koncu so ga pripeljali v priporni center Harmondsworth.

»Pripor je bil neustrezna izbira za moža, ki je potreboval nego,« je inšpektor Hardwick zapisal v poročilu. 

Ni bil primeren za pripor, ne za let

Dvorzacu so vstop v Združeno kraljestvo prepovedali. Potem ko je nekaj dni prestal v bolnišnici, so zdravniki zapisali, da njegovo zdravstveno stanje ni primerno za pripor, ugotovili pa so tudi, da ga iz države ne morejo poslati, saj je bilo njegovo zdravje prekrhko, da bi lahko letel. Namesto tega so ga skupaj s 600 drugimi priporniki strpali v pripor Harmondsworth. Gre za priporni center, ki ga upravlja zasebna družba GEO.

8. februarja lani, tako je zabeleženo, so ga peljali k zdravniku, nato ponovno še dva dni kasneje. Kmalu za tem se je njegovo srce za vedno ustavilo. Umrl je sam, v lisicah, brez tistih, ki jih je želel še zadnjič v življenju videti.

Če imate kakršne koli informacije o sorodnikih Aloisa Dvorzaca, nam jih, prosim, sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.image.

Deli s prijatelji