BEGUNSKI VAL

V Slovenijo je prišlo že več kot 1500 migrantov

Objavljeno 20. september 2015 12.51 | Posodobljeno 20. september 2015 12.51 | Piše: O. B., S. I., STA

Najbolj obremenjena mejna točka so Brežice, kjer še vedno ostaja 600 ljudi. Na radgonskem sejmišču so namestili 350 beguncev. Okoli 250 migrantov, ki so bili nameščeni v Mariboru in Lenartu, se je odpravilo proti mejnemu prehodu Šentilj.

Žalostne zgodbe se odvijajo med prebežniki, med njimi je tudi oče dvomesečnega dojenčka, ki je moral ob treh ponoči z detetom v bolnišnico. V zbirnem centru na Pomurskem sejmišču so ostali še štirje njegovi otroci, a na srečo z mamo. Foto: Oste Bakal

LJUBLJANA – V Slovenijo je do zdaj prispelo več kot 1500 migrantov, večinoma iz Sirije, Afganistana in Iraka. Najbolj obremenjena točka so Brežice, kjer še vedno ostaja 600 ljudi. Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce so začeli migrante nadzorovano spuščati čez mejo, vozijo jih v nastanitvene centre v notranjosti države, 250 beguncev pa se je iz nastanitvenih centrov v Mariboru in Lenartu odpravilo proti Šentilju, do meje. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je na novinarski konferenci zagotovil, da policisti v celoti obvladujejo položaj, varnostne razmere pa so dobre.

Predsednik vlade Miro Cerar je ob obisku zbirnega centra za begunce v Brežicah dejal, da Hrvaška ni opravila svoje naloge glede beguncev: »Zadeve so ušle izpod nadzora in prišlo je celo do nekorektnih usmerjanj beguncev proti Sloveniji.« Poudaril pa je, da Slovenija val prebežnikov iz Hrvaške obvladuje in da zadeve potekajo urejeno, nadzorovano in obvladljivo.

Umiritev na Obrežju

Na mejnem prehodu Obrežje, glavni vstopni točki za prebežnike na poti iz Hrvaške, sta še v petek vladali živčnost in napetost, včeraj pa je bilo precej drugače. Begunci so bolj ali manj mirno čakali na avtobusni prevoz. Na prizorišče je čez noč prišlo veliko prostovoljcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in celo Slovaške.

 Ljudi, ki samo potujejo skozi Hrvaško in Slovenijo ter za azil zaprosijo šele v Avstriji, bo Avstrija poslala nazaj.


Policisti so na območju novomeške policijske uprave včeraj do 14.30 obravnavali okoli 500 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. V sprejemnem centru v Brežicah je bilo nastanjenih 250 migrantov, okoli 500 pa so jih prepeljali v sprejemne centre po državi. Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi je v petek obtičalo nekaj sto prebežnikov. Zoper enega od protestnikov, ki so poskušali prebiti policijski kordon, je policija uporabila plinski pršilnik. Slovenski policisti so včeraj tudi te begunce začeli spuščati čez mejo, nato pa so jih z avtobusi prepeljali v Brežice na registracijo. Prehod čez mejo so že dovolili družinam z majhnimi otroki, te sta naprej odpeljala dva avtobusa. V Harmico, kjer je lokalna železniška postaja, migranti še vedno prihajajo z vlaki.

Policisti brez tople hrane?

Iz vrst policistov, ki varujejo državno mejo, prihajajo pritožbe nad delovnimi razmerami. Nekateri so bili v službi nepretrgoma več kot 26 ur, v vsem tem času pa so jim dostavili le dva sendviča in vodo, ne pa tudi kakšnega toplega obroka, čaja ali kave, pravijo. Državni sekretar z MNZ Boštjan Šefic odgovarja, da razmere niso tako strašne, v enem primeru pa se je zgodilo, da je manjša enota posebne policijske enote zaradi napake v komunikaciji ostala brez hrane dlje, kot bi bilo prav. 

Iz Brežic v Radgono

Potem ko so v noči na soboto na Pomursko sejmišče v Gornji Radgoni, kjer je urejen zbirni center, iz Brežic pripeljali 198 prebežnikov, se jim je v soboto opoldne pridružilo še 150 novih iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Bangladeša, Nigerije in Egipta. Na Pomurskem sejmišču, kjer za vse potrebno skrbijo desetine prostovoljcev RK in Karitasa, je skupaj že 350 pribežnikov, v kratkem naj bi se število vsaj podvojilo, saj še ni znano, kdaj jih bodo začeli voziti nazaj na Hrvaško, čeprav je obljubljena Evropa le 500 metrov stran čez reko Muro.

»Gre za tuje državljane, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju Novega mesta, pri čemer niso imeli dokumentov ali so to storili ilegalno. Zato je naša naloga, da upoštevamo predpise in jih vrnemo v državo, od koder so ilegalno prišli, v našem primeru na Hrvaško. Ne vem, kdaj se bo to zgodilo, vrnitev prebežnikov hrvaškim varnostnim organom na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama pa je najavljena,« je povedal vodja SUP PU Murska Sobota Borut Kocet.

Glede na to, da se že pojavlja nezadovoljstvo med prebežniki in da nekateri odklanjajo hrano, saj želijo priti do Avstrije, ne pa nazaj na Hrvaško, je Kocet zagotovil, da bodo policisti storili vse, kar jim narekuje zakon. Predvsem pa je zatrdil, da bodo poskrbeli za prebivalce Gornje Radgone in preostale državljane ter njihovo premoženje. Občane so že prosili za pomoč v obliki najnujnejših potrebščin. Naši viri izza sten zbirnega centra na Pomurskem sejmišču pravijo, da je stanje vzdržno, a dodajajo, da »v zraku diši« po poskusu preboja do nekaj sto metrov oddaljene Avstrije.

Čakajoč na Šentilju

Tako rekoč vseh 250 migrantov, ki so bili nastanjeni v nekdanjem hotelu Črni les pri Lenartu ali v Mariboru, je včeraj zjutraj zapustilo omenjeni lokaciji. Vsi begunci so evidentirani, ponudili so jim streho nad glavo in hrano, toda njihov cilj je večinoma Nemčija. Večji del se jih je peš namenil proti meji z Avstrijo, nekateri pa so poskušali kupiti avtobusne ali železniške vozovnice, vendar jim to zaradi pomanjkljivih dokumentov ni uspelo. Na okoli dvajset kilometrov dolgo pot do mejnega prehoda Šentilj so se številni podali po regionalnih cestah, drugi kar po avtocesti, nekaj pa naj bi se jih poskušalo v sosednjo državo prebiti tudi prek tako imenovane zelene meje.

Med prišleki je bil tudi par s sedem dni starim dojenčkom, ki se je rodil na poti. Avstrijska policija je takoj poklicala reševalno službo, ta pa je mamo in očeta z otrokom odpeljala na pregled čez mejo. Po nekajurnem čakanju pred mejnim prehodom so avstrijski policisti čez mejo spustili prvo skupino okoli 50 ljudi. Tam so jih popisali in namestili v šotore, ki so jih avstrijske oblasti v petek postavile takoj za mejo. Na voljo jih imajo 35, v njih pa je okoli 300 postelj. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner pa je napovedala odločne ukrepe: ljudi, ki samo potujejo skozi Hrvaško in Slovenijo ter za azil zaprosijo šele v Avstriji, bo Avstrija poslala nazaj. 


Razmere se umirjajo

Na območju Brežic je trenutno še okoli 600 ljudi, tamkajšnji sprejemni center pa so kadrovsko okrepili. Razen teh in še nekaterih manjših skupin v zaledju po trenutnih informacijah notranjega ministrstva ni večjega števila beguncev. Tako bi se morale zadeve nekoliko umiriti. Do nadaljnjega pa še vedno ostaja zaprta železniška povezava za mednarodni potniški promet med Zagrebom in Ljubljano. A vse se lahko zelo hitro spremeni. Tako na notranjem ministrstvu še niso mogli preveriti podatka, da naj bi srbsko-hrvaško mejo v nedeljo doseglo 80.000 migrantov.

 

Deli s prijatelji