ANKETA

V Sloveniji politična kriza, glavni krivec zanjo Janša?

Objavljeno 13. april 2015 10.41 | Posodobljeno 13. april 2015 09.37 | Piše: S. U.

Podporniki SD so, sodeč po anketi Dela, proti izstopu stranke iz vladajoče koalicije.

Slaba tretjina vprašanih meni, da je za nastanek aktualne politične krize najodgovornejši SDS z Janezom Janšo.

LJUBLJANA – Sredi politične krize prejšnji teden več kot polovica vprašanih ni verjela, da bodo Socialni demokrati (SD) zaradi afere z Jankom Vebrom zapustili koalicijo, kaže tokratna anketa časnika Delo. Za takšen korak naj stranka tudi ne bi imela upravičenega razloga, meni 43 odstotkov vprašanih, nasprotno meni 27 odstotkov vprašanih, preostali so neopredeljeni.

Predčasne volitve niso prava rešitev

Tudi podporniki SD menijo, da stranka ne bi imela upravičenega razloga za odhod iz koalicije. Zdi se, da je prevladalo prepričanje, da se vprašanje koalicije ne sme povezovati z usodo Vebra.

Če bi se SD res odločil zapustiti koalicijo, je bila tudi možnost, da bi SMC in Desus sama sestavljala koalicijo z minimalno večino v parlamentu. Takšno vlado bi podprlo 38 odstotkov vprašanih, nasprotovalo pa bi ji 43 odstotkov. Zanjo bi bili podporniki SMC, Desusa in starejši prebivalci, ne bi je pa podprli podporniki SDS in mlajši anketiranci.

V anketi so ponovno preverjali tudi, ali bi bila javnost naklonjena predčasnim volitvam. Prepričljiva večina, in sicer 69 odstotkov, je spet odgovorila, da te niso prava rešitev. Predčasnim volitvam so naklonjeni le podporniki SDS. Prevladalo je prepričanje, da se bodo v koaliciji dogovorili in da ne bo globlje politične krize.

Kdo je odgovoren za nastanek politične krize?

Anketirance so tudi vprašali, kdo od naštetih je odgovornejši za nastanek politične krize in našteli stranke in osebnosti, ki so bile neposredno ali neposredno vpletene v afero z Vebrom. Slaba tretjina vprašanih meni, da je za nastanek aktualne politične krize najodgovornejši SDS z Janezom Janšo, ki je tudi član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, četrtina jih meni, da so za krizo odgovorne vse politične stranke, dobra petina pripisuje krivdo SMC in Miru Cerarju, približno tolikšen delež pa tudi SD in Vebru. NSi in Mateju Toninu, ki se je najbolj izpostavil, pa krivdo za nastanek politične krize pripisuje le desetina vprašanih. Po vseh tem ne preseneča večinsko prepričanje (74 odstotkov), da se je država znašla sredi politične krize. 

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik 7. in 8. aprila na vzorcu 400 odraslih državljanov.

Deli s prijatelji