POZOR

V Sloveniji dva primera okužbe z ziko in še več jih bo!

Objavljeno 04. julij 2016 18.15 | Posodobljeno 04. julij 2016 18.15 | Piše: A. L.

Zaradi pogostejšega potovanja na območja Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb.

Ne le s piki, ampak tudi s spolnimi odnosi se prenaša virus zika.

LJUBLJANA – »Do sedaj smo v Sloveniji zabeležili dva primera okužbe z virusom zika,« piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V zadnjem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Pri tem poudarjajo, da obolela oseba ne ogroža javnega zdravja.

Pričakuje se porast

Zaradi pogostejšega potovanja na območja Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z ziko. »Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa zika, svetujemo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujemo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo virusa zika.«

Blaga bolezen, posledice pa hude

Edina zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). NIJZ opozarja, da okužba pogosto poteka povsem brez simptomov, kar pomeni, da je oseba z virusom okužena, vendar se bolezenski znaki (vročina ali slabo počutje) ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu.

Okužba z ziko je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost NIJZ:

– odsvetuje potovanje na olimpijske igre ali paraolimpijske igre;
– priporoča, da moški po povratku z območij, kjer je virus zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti;
– priporočamo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je virus zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma dva meseca tudi v primeru, če partnerica ni noseča.

Deli s prijatelji