PODZEMNO

V skritih sobanah podzemnega kraljestva

Objavljeno 25. februar 2013 17.00 | Posodobljeno 25. februar 2013 15.00 | Piše: A. K.

Za adrenalinske navdušence v Postojnski jami ponujajo nekaj programov oziroma doživljajskih ogledov, ki potekajo v manjših skupinah in v spremstvu.

POSTOJNA Pred gradnjo jamske železnice, ko so ogledi potekali še peš, so bile v redni ogled vključene tudi Male jame, to je rov, ki povezuje Staro in Koncertno dvorano. Male jame so zanimive po tem, ker so njihove stene okrašene z bogatimi kapniškimi tvorbami, po tleh pa ležijo jamski biseri, to so kroglice sige v velikosti frnikol. Ker so Male jame zadnja leta zaprte za množični obisk, se jamski biseri nemoteno razvijajo. Nastajajo tako, da se siga tam, kjer voda kaplja na tla, začne izločati okoli majhnih jeder, na primer zrnc peska, in tako nastanejo jamski biseri. Male jame so dolge 500 metrov, pot ni zahtevna, zato zanjo ne potrebujete dodatne jamarske opreme.

Pisani rov in Spodnji Tartar

Pisani rov je dobil ime po bogatih sigah različnih barv in je eden večjih in lepših stranskih rovov v Postojnski jami. Spodnji Tartar povezuje podzemeljsko Pivko z osrednjimi deli Postojnske jame. Rov, ki je pogosto poplavljen, sicer nima kapniškega okrasja, vendar je primeren za spoznavanje sprememb, ki jih povzroča reka Pivka, na primer višine vodostajev, spremembe nabrežin, naplavine ... Pot vodi mimo podzemnega jezera in z malo sreče lahko obiskovalci opazujejo proteusa v naravnem okolju. Pot je srednje zahtevna, ni primerna za otroke, mlajše od 15 let. Ogled traja od tri do štiri ure.

Postojnska, Črna in Pivka jama

Na tej poti obiskovalci spoznajo veličino postojnskega jamskega sistema, ki povezuje Postojnsko, Črno in Pivko jamo. Obhod traja dve do tri ure, pot je lahka. Vse tri jame so povezane z umetnimi rovi, zgrajenimi med obema vojnama, ko je bila Postojna pod Italijo. Gradnja je bila vojaški projekt, ki je predvideval tudi nadaljevanje iz Pivške jame v Planinsko, kar pa ni izpeljano do konca.

Tri na en mah

Zadnji od sprehodov po manj obljudenih predelih jame pravzaprav združuje prve tri. V pravi turi, ki zahteva dodatno jamarsko opremo, obiskovalci v štirih do šestih urah spoznajo prepletenost celotnega postojnskega jamskega sistema. Razširjeni obhod je srednje zahteven in ni primeren za otroke, mlajše od 15 let.

Predjamski dodatek

V posebne oglede je vključen tudi sistem Jame pod Predjamskim gradom, kjer ponujajo tri jamarske pustolovščine. Erazmov rov je dolg 37 metrov in je dobil ime po vitezu Erazmu, ki se je v Predjamski grad zatekel pred oblegovalci, skozenj pa je po legendi vzdrževal zvezo z zunanjim svetom. Ogled traja eno uro, zanj pa potrebujete nekaj plezalnih sposobnosti in ustrezno opremo. Pot ni primerna za otroke, mlajše od 15 let. Za drznejše obiskovalce je primerna pot iz Velike dvorane po Stari jami do Vetrovne luknje, ki je dobila ime po močnem prepihu, ki vlada v tej ožini. Najbolj zahtevna in naporna jamarska tura pelje po Vzhodnem rovu do sifona Belščice, ni primerna za otroke in traja od treh do šestih ur.

Deli s prijatelji