SKLADIŠČENJE NEVARNIH SNOVI

V Škofji Loki strah 
pred novo Vrhniko

Objavljeno 03. junij 2017 23.39 | Posodobljeno 03. junij 2017 23.48 | Piše: Špela Ankele

Po požaru v Kemisu je vse več zanimanja za škofjeloško podjetje Ekologija.

Prebivalce Trate zanima, ali je skladišče na dvorišču Ekologije ustrezno zavarovano. Foto: Špela Ankele

ŠKOFJA LOKA – Po požaru v Kemisu so začeli tudi ljudje, ki živijo v bližini preostalih slovenskih obratov za predelavo nevarnih snovi, glasneje opozarjati na (ne)varnost. V škofjeloškem naselju Trata so se pogledi znova uperili v podjetje Ekologija. Te dni je tudi škofjeloški župan Miha Ješe to podjetje pozval, naj jim »poročajo o vrsti in maksimalnih količinah ter o načinu skladiščenja nevarnih snovi, ki jih uporabljajo v proizvodnih postopkih«. Odgovora (še) ni dobil.

Podjetje Ekologija deluje na območju nekdanje tekstilne tovarne, ki je bila zgrajena pred več kot pol stoletja, zato se krajani sprašujejo, ali sta skladiščenje in predelava nevarnih odpadkov v tem obratu varna. Včeraj dopoldne, denimo, so nevarne odpadke iz cistern pretakali tik ob cesti, ki vodi mimo podjetja Ekologija. 
Oznake na cisterni so povedale, da je v njej za zdravje škodljiv in za okolje nevaren bakrov klorid, o katerem po nekaj klikih izvemo, da njegovo vdihavanje, zaužitje ali stik s kožo povzroči hude poškodbe ali smrt. To snov so včeraj dopoldne prečrpavali pred obratom, in to na površini, ki je zgolj z robnikom ločena od ceste. V podjetju so nam pojasnili, da nevarne snovi prečrpavajo »na površini, ki je v lasti Ekologije. To pomeni tudi večjo varnost, saj ima ta površina urejen tudi iztok, ki je povezan s proizvodnimi rezervoarji. Ravno za primer razlitja.« Še to: delavci bližnjih obratov imajo t. i. čik pavze le nekaj metrov proč od polnih cistern, skladiščenih na dvorišču Ekologije.

Domačini se bojijo, da se v Škofji Loki kaj lahko ponovi Vrhnika. Ena od domačink, Milena Marn, se je včeraj glasno vprašala, kam zdaj odvažajo tiste snovi, ki so bile namenjene predelavi v Kemisu, njena sokrajanka Tamara Selak Mohorič pa je dodala: »Strah nas je. Niso nam predstavili ustreznega požarnega načrta, niti ne vemo, kakšna je ocena tveganja za nesreče z nevarnimi snovmi.«

Rolando Krajnik, občinski svetnik Komunalno-ekološke liste, je včeraj ponovil: »Hočemo izvedeti, ali ima podjetje Ekologija vsa ustrezna dovoljenja.«

V podjetju Ekologija so nam pojasnili, imajo veljavno okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov in tudi dovoljenje za zbiranje odpadkov. Na vprašanje, ali se zdaj na Trato stekajo odpadki, ki so jih prej predelovali v Kemisu, so odgovorili: »Odkar je v podjetju Kemis izbruhnil požar, opažamo v našem podjetju resda povečano povpraševanje s strani povzročiteljev odpadkov. Je pa res, da podjetje Ekologija ne more prek noči nadomestiti teh količin, saj je treba skleniti ustrezne dogovore s prevzemniki, nato pa je treba pridobiti še potrebna dovoljenja, kar tudi traja nekaj časa. Zatorej menimo, da je za konkretno oceno glede povečanja vhoda količin odpadkov še preuranjeno govoriti.« 
Glede požarnega načrta so pojasnili, da so ga posredovali gasilcem na Trati, njihov obrat pa da si bodo ogledali požarni strokovnjaki. Izvedeli smo še, da naj bi se ravno včeraj popoldne predstavniki Ekologije sestali s škofjeloškimi gasilci in civilno zaščito, lokalni gasilci pa so do zdaj na veliko vprašanj dobili zgolj malo odgovorov.

Kaj pa kranjsko Stražišče?

Nevarne odpadke predelujejo tudi v podjetju Ekorel, ki deluje v neposredni bližini kranjskega predela Stražišče. Tam se je že pred leti oblikovala Civilna iniciativa za zeleno Stražišče. »Vztrajamo pri tem, da takšnega obrata ne sme biti tu, kjer je. Znano je, da je tudi v tem obratu v preteklosti že gorelo, zato je tudi nas upravičeno strah požara,« je dolgoletne boje za čisto okolje, ki spominjajo na boje z mlini na veter, včeraj povzel Marko Špolad, eden od motorjev civilne pobude. 

 

Deli s prijatelji