INFLACIJA

V septembru so se pri nas najbolj podražila oblačila

Objavljeno 28. september 2012 15.13 | Posodobljeno 28. september 2012 15.13 | Piše: S. J., STA

Mesečna stopnja inflacije je znašala 1,1 odstotka, na letni ravni pa 3,3 odstotka.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale, najvišjo rast pa je bilo opaziti pri cenah obleke in obutve. Mesečna stopnja inflacije je znašala 1,1 odstotka, na letni ravni pa je dosegla 3,3 odstotka, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad.

Največ, za 0,8 odstotne točke, so na mesečni ravni inflacijo zvišale nove cene v skupini obleka in obutev. Obleka se je podražila za 14,4 odstotka, obutev pa za 6,3 odstotka.

Skupno rast cen so za 0,4 odstotne točke zvišale tudi cene gostinskih storitev. V tej podskupini so se zaradi sprememb pri obračunavanju cen šolske prehrane podražile storitve v menzah (za 73,1 odstotka).

Podražitve naftnih derivatov so k skupni rasti cen prispevale 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke pa so skupno rast cen povišali še sadje, telefonske in internetne storitve ter druge septembrske podražitve.

Cene počitnic v paketu cenejše

Skupno rast cen so za 0,5 odstotne točke znižale nižje cene počitnic v paketu, ki so se v povprečju pocenile za 14,4 odstotka. Na znižanje skupne rasti cen pa so s po 0,1 odstotne točke prispevale še pocenitve osebnih avtomobilov in cestnega potniškega prevoza, ki se je pocenil predvsem zaradi uvedbe splošnega subvencioniranega prevoza za dijake in študente.

V enem letu so se cene najbolj (za 8,9 odstotka) povišale v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak, izobraževanje, stanovanje, prevoz, hrana in brezalkoholne pijače, raznovrstno blago in storitve, rekreacija in kultura ter zdravje.

V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v skupinah komunikacije, obleka in obutev ter stanovanjska oprema.

Od lanskega do letošnjega septembra se je blago podražilo za 3,9 odstotka, storitve pa za 1,9 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 6,6 odstotka, medtem ko sta se trajno in poltrajno blago pocenila za 3,2 oz. 0,5 odstotka.

Mesečna rast cen je 1,2-odstotna

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila 3,7-odstotna (lani 2,3-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna (lani 1,9-odstotna). Mesečna rast cen je bila 1,2-odstotna.

Letna stopnja inflacije v državah članicah območja evra je bila avgusta v povprečju 2,6-odstotna, v državah članicah EU pa 2,7-odstotna. Najnižja je bila na Švedskem (0,9-odstotna), najvišja pa na Madžarskem (6-odstotna). V Sloveniji je bila ta mesec 3,1-odstotna.

Na mesečno inflacijo vplivajo spremembe cen sezonskih izdelkov

Na statističnem uradu so se sicer odločili, da bodo odslej večjo težo posvečali inflaciji na letni ravni. »Pri mesečni inflaciji se precej kažejo spremembe cen sezonskih izdelkov,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila namestnica generalne direktorice statističnega urada Genovefa Ružić in dodala, da tako počnejo tudi evropski statistični urad Eurostat in večina evropskih držav.

Tudi na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so izpostavili, da so septembrsko zvišanje cen zaznamovali običajni sezonski vplivi pri cenah počitnic ter obleke in obutve, ob ukinitvi državnih subvencij pa so se povišale cene šolske prehrane, so sporočili iz Umarja.

Deli s prijatelji