SEJA

V SDS Alenki Bratušek predlagajo več obiskov

Objavljeno 26. oktober 2013 13.44 | Posodobljeno 26. oktober 2013 13.44 | Piše: T. L.

Vladi je zaradi prioritet, ki jih namenja Mestni občini Ljubljana, v času mandata uspelo obiskati le eno slovensko regijo, pravijo v SDS, kjer zaradi »privilegiranega položaja« Mola zahtevajo nujno sejo matičnega odbora.

Oba se lahko še umakneta iz tekme za prevlado v Pozitivni Sloveniji.

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci SDS so na predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Jerka Čehovina naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi kot točko dnevnega  reda obravnavali ogrožanje sistema lokalne samouprave s privilegiranjem položaja Mestne občine Ljubljana v okviru uresničevanja lokalne samouprave.

Poslanke in poslanci SDS ugotavljajo, da je glede na dejstva iz zapisnika o srečanju med predstavniki Vlade Republike Slovenije in predstavniki Mestne občine Ljubljane razvidno, da trenutna vlada »skrbi predvsem za dodatno prelivanje sredstev slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev v Mestno občino Ljubljana in jo postavlja v privilegiran položaj ter s tem vzpostavlja tudi neenakost do vseh ostalih (mestnih) občin.«

Vlada naj enkrat mesečno potuje po Sloveniji

Vladi Alenke Bratušek je tudi zaradi prioritet, ki jih namenja Mestni občini Ljubljana, v več kot šestih mesecih mandata uspelo obiskati le eno slovensko regijo. Predlagatelji sklica nujne seje menijo, da bi bili obiski vlade po slovenskih regijah enkrat mesečno nujnost z vidika spoznavanja razmer, pravičnejše porazdelitve naporov ter sredstev za reševanje problemov v Republiki Sloveniji. To je neizogibno tudi z vidika enakomernejšega razvoje Slovenije, so še prepričani v SDS.

Poslanke in poslanci SDS predlagajo, da se na sejo komisije povabi predsednico vlade Alenko Bratušek, ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije.


V SDS predlagajo sprejem predlogov sklepov:

1. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva vlado in ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, da preučita sklepe z dne 23. 7. 2013 z vidika spoštovanja načela pravne države v okviru sistema lokalne samouprave.

2. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva vlado in ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, da preučita sklepe iz zapisnika srečanja med Vlado Republike Slovenije in predstavniki Mestne občine Ljubljana in njihove finančne posledice za proračun Republike Slovenije ter pripravita poročilo o tem, kako dogovori iz zapisnika s finančnimi posledicami posegajo v finančni položaj ostalih občin.

3. Sklepe iz zapisnika srečanja med vlado RS in predstavniki Mestne občine Ljubljana in njihove finančne posledice za proračun Republike Slovenije ter pripravita poročilo o tem, kako dogovori iz zapisnika s finančnimi posledicami posegajo v finančni položaj ostalih občin.

4. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva vlado in ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, da naj v okviru svojih pristojnosti preučita, kakšen vpliv imajo dogovori iz zapisnika na transparentnost porabe javnih sredstev in položaj ostalih občin v primerjavi z Mestno občino Ljubljana.

5. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva vlado in ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, da v okviru svojih pristojnosti ukreneta vse potrebno, da bo vzpostavljeno ravnotežje vseh samoupravnih lokalnih skupnosti v skladu z načelom sorazmernosti in enakosti v okviru sistema lokalne samouprave.

 

Deli s prijatelji