MARIBOR

V rokah svetnikov 105 milijonov evrov, pred občino protestniki

Objavljeno 28. februar 2013 10.12 | Posodobljeno 28. februar 2013 10.12 | Piše: T. L., STA

Svetniki bodo še v drugo obravnavali in verjetno tudi dokončno potrdili letošnji mestni proračun v višini 105 milijonov evrov.

Milan Mikl predloga proračuna ni umaknil z dnevnega reda.

MARIBOR – Mariborski mestni svet bo sredi predvolilne kampanje pred nadomestnimi županskimi volitvami na današnji seji še v drugo obravnaval in verjetno tudi dokončno potrdil letošnji mestni proračun v višini 105 milijonov evrov. Predvidenih je za skoraj 102 milijona evrov odhodkov, ob tem pa še za slabe tri milijone evrov za odplačilo preteklih kreditov.

Luknjo pokrili z evri iz preteklih let

V drugi obravnavi predlagani proračun je tako na strani odhodkov za dober milijon večji od prvotnega predloga, ki so ga svetniki obravnavali v začetku februarja. Za približno enako vsoto so se na drugi strani povečali načrtovani prihodki, ki naj bi znašali okoli 96 milijonov evrov. Luknjo bodo pokrili z 8,7 milijona evrov, ki so ostali na voljo iz preteklih let.

Kot se je pokazalo ob prvi obravnavi, so številne svetniške skupine predlagale amandmaje predvsem v smeri več denarja za socialne transferje in nova delovna mesta in tudi za nevladne organizacije, vrtce, šole, športne organizacije in zdravstvo.

Nekorektno? Zakoličene finance še neizvoljenemu županu

Opozicijska Lista za pravičnost in razvoj (LPR) s kandidatko za nadomestno županjo Maribora Lidijo Divjak Mirnik je sicer ta teden pozvala podžupana Milana Mikla, naj predlog proračuna umakne z dnevnega reda, saj po njihovem ni korektno, da se dva tedna pred volitvami zakoliči finance novemu županu.

Mikl, ki prav tako kandidira, je pobudo zavrnil, saj je po njegovem sprejem proračuna pomemben za delovanje občine, izpeljavo projektov in prijavo na razpise, novoizvoljeni župan pa bo ob prevzemu funkcije lahko predlagal mestnemu svetu rebalans proračuna.

Pridejo tudi protestniki

Prvo obravnavo proračuna so vsaj na začetku seje zmotili glasni protesti nekaj deset protestnikov, ki še vedno neuspešno zahtevajo razpustitev mestnega sveta in nove volitve tudi v ta organ. Čeprav so prav ta teden prejeli položnice zaradi motenja javnega reda, so ti prek spletnega facebooka sporočili, da bodo svoje nezadovoljstvo izrazili tudi na današnji seji. Svetniške skupine sicer o morebitnem odstopu po sprejetju proračuna ne razmišljajo.
 

Deli s prijatelji