NA TONE

V Radečah natisnili volilne lističe za Turčijo

Objavljeno 24. avgust 2015 23.17 | Posodobljeno 24. avgust 2015 23.17 | Piše: STA, Mo. S.

Turški opozicijski poslanec meni, da bi bilo tiskanje glasovnic v Sloveniji lahko del »volilne prevare«.

Radeška papirnica je v težavah

RADEČE – Radeška papirnica je že natisnila 2700 ton volilnih lističev za predčasne volitve v Turčiji, je povedal direktor papirnice Igor Rakuša. Volitve naj bi predvidoma potekale predvidoma 1. novembra, čeprav jih predsednik Redžep Tajip Erdogan formalno še ni razpisal.

V nedeljo se je iztekel rok, do katerega bi morala biti oblikovana nova vlada, a premierju in vodji Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Ahmetu Davutogluju ni uspelo prepričati nobene od preostalih treh parlamentarnih strank za sodelovanje v koaliciji. Predsednik Erdogan lahko zdaj razpiše predčasne volitve. Kot je nakazal prejšnji teden, bi jih izvedli 1. novembra.

Vrednost posla je skrivnost

Poslanec turške opozicijske stranke CHP Sezgin Tanrikulu je sicer prejšnji teden v parlamentu v Ankari zastavil poslansko vprašanje, ali se bodo glasovnice res tiskale v Sloveniji. Pri tem je menil, da bi to lahko bil del »volilne prevare«, je poročal turški dnevnik Hurriyet.

Turško veleposlaništvo v Ljubljani novice o naročilu tiskanja glasovnic v Sloveniji sicer ni želelo komentirati. Je pa posel potrdil direktor papirnice Radeče Rakuša. Vrednost posla je po njegovih besedah poslovna skrivnost, je pa poudaril, da je papirnica volilne lističe že tiskala za volitve v BiH.

Nepovratne pomoči pa od nikoder

Rakuša je še dejal, da kljub dolgotrajnim pogajanjem z gospodarskim ministrstvom še niso prejeli nepovratne pomoči v znesku treh milijonov evrov, ki jim je bila obljubljena že v začetku leta 2014. Radeška papirnica, v kateri je proizvodnja po stečaju leta 2012 ponovno stekla aprila lani, je v prvi polovici leta ustvarila 24 milijonov evrov prihodkov. Po Rakuševi oceni 97 odstotkov proizvodnje izvozijo v 42 držav, pridobili so tudi pomembna naročila iz Konga in Kostarike. Rakuša je dodal, da se z Indijo, Indonezijo in Filipini še pogajajo glede tiskanja njihovih denarnih enot na stroju pet, ki mesečno poskusno obratuje 15 dni. Stroj štiri pa je polno zaseden in so zato proizvodnjo organizirali v petih izmenah. Na ravni skupine, ki vključuje tri profitne centre, Rakuša letos pričakuje okrog 40 milijonov evrov prihodkov.

Deli s prijatelji