KAM Z BANANAMI?

V primežu banan

Objavljeno 14. januar 2014 16.19 | Posodobljeno 14. januar 2014 16.20 | Piše: T. L.

Rastoder s pritiski prej ni uspel, kako se bo zdaj odzval Mišič?

KOPER – Medtem ko vožnja v pijanem stanju očitno ni povzročila večjih težav prvemu možu Luke Koper Gašparju Gašparju Mišiču, se vendarle spet zbirajo novi temni oblaki nad največjo slovensko luko. Izet Rastoder, ki je eden največjih trgovcev z bananami na svetu in hkrati predsednik NK Olimpija, zdaj od Luke Koper zahteva pogodbo o sponzorstvu mladinske šole ljubljanskega kluba, sicer bo preusmeril svoje banane na druga pristanišča.

»Luki Koper ne postavljam pogojev, želim si le, da bi še naprej sodelovali. Je pa moja zahteva, da mi luka kot javno podjetje pomaga pri sponzoriranju NK Olimpija. Te zahteve ne bom spremenil. In gotovo ne bom ostal v Luki Koper, če to ne bo urejeno,« je za Delo včeraj povedal Rastoder.

Hoče pomoč, sicer ...

»Prosim vas, da ne dvigujemo veliko prahu po nepotrebnem, saj gre za odnos med dvema partnerjema, in Luka Koper nas še ni zavrnila. Vidim, da se predsednik uprave trudi nekaj narediti, da ne bi delal škode luki in nam. Kmalu bomo dobili odgovor,« je še dodal in ni pozabil dodati, da je on trgovec, ki lahko izbira med Koprom, Trstom ali Reko in išče boljše pogoje in kakovost.

»Iščem nekoga, ki bi mi pomagal. Če te pomoči ne bo, ne bo nogometa v Ljubljani in bom odšel tudi jaz. Ne mislim biti več sam v tem športu. Vsako leto pripeljem v Koper 26 ladij in za pretovor z njih plačujem.«

Rastoder na očitke o izsiljevanju odgovarja, da je stranka Luke Koper in da ima vsaka stranka svoje zahteve, za Pop TV pa je še dodal, da 'podobna izsiljevanja' vsakodnevno doživlja od svojih kupcev in tega ne jemlje kot kaznivo dejanje, ampak kot posel. Neuradno v luki ne bodo pristali na izsiljevanje.

Ni povsem jasno, kolikšen znesek Rastoder želi od Luke Koper: po enih informacijah 250.000 evrov letno, po drugih pol milijona evrov, kolikor jih je luka namenila NK Koper. Rastoder podpira sponzorska prizadevanja luke, hkrati pa opozarja, da ta ni lokalno, ampak slovensko podjetje. Je pa odločen: če se zgodba s sponzorskimi sredstvi ne uredi v njegovo dobro, bo Luko Koper zapustil z vsem svojim tovorom. 

Pod Veselkom in Brankom ni bil uspešen, kaj bo storil Mišič?

In kaj na vse skupaj pravijo pri Mišiču? Odgovorili so zgolj, »da se bodo tako kot vedno doslej trudili, da bi dosegli ustrezen komercialni dogovor, ki bo v zadovoljstvo obeh strani«. 

Delo še neuradno poroča, da Rastoder s takšnim predlogom v luko ni prišel prvič. Podobne ultimate je postavljal že drugim upravam: Gregorju Veselku in Bojanu Branku, vendar brez uspeha. Denar, ki bi ga imel od luke, pa je skoraj enak zaslužku, ki ga ustvari pristanišče. V pristanišču vedo, da je pomemben partner, saj je lani pretovoril 42.000 ton banan, eno četrtino od tega za slovenski trg. To pa ne pomeni, da po njegovem morebitnem odhodu ne bi našli drugega trgovca.

Sicer pa doslej menda nobeden od drugih poslovnih partnerjev ni postavljal takšnih pogojev kot Rastoder.

Deli s prijatelji