POSTOPKI

V primeru tožb zoper Zpiz še 158 nerešenih zadev

Objavljeno 17. marec 2013 09.59 | Posodobljeno 17. marec 2013 09.59 | Piše: T. L., STA

Trenutno vse odločitve sodišč v zadevah zaradi izplačila razlike v regresu za letni dopust končana v prid Zpiza.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da so določbe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na sklepanje kolektivne pogodbe, v neskladju z ustavo.

LJUBLJANA – Sodišča so v primeru tožb delavcev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) zoper zavod za izplačilo razlike v regresu za letni dopust odločila v 61 zadevah, 158 pa je še nerešenih, so za STA pojasnili v Zpizu. Kot so zapisali, so trenutno vse odločitve sodišč v končanih zadevah v prid zavoda. Pojasnili so, da so bili nekateri tožbeni zahtevki delavcev zavrnjeni, v večini zadev pa so sodišča zaradi umikov tožb izdala sklepe o ustavitvi postopka.

Tožbe vložilo 730 delavcev

Zapisali so, da je tožbe zoper zavod zaradi premalo izplačanega regresa za letni dopust in odpravnin vložilo 730 delavcev. Skupno gre za 224 sodnih postopkov, od tega pa je 219 zadev iz naslova premalo izplačanega regresa za letni dopust, so pojasnili in dodali, da se število sodnih sporov ves čas spreminja, ker sodišča nekatere delovne spore razdružujejo. Skupni zahtevani znesek vseh vloženih tožb je sicer znašal 2,3 milijona evrov.

Iz zavoda so sporočili, da so omenjene podatke dobili po pregledu vseh zadev po stanju 11. marca ter da v že zaključenih zadevah od sodišč v vseh primerih še niso prejeli klavzul o pravnomočnosti.

Kot je ob množičnem vlaganju tožb zoper Zpiz leta 2010 poročal Dnevnik, se je zadeva začela leta 1993, ko sta sindikat in vodstvo zavoda sklenila podjetniško kolektivno pogodbo, ki je določala regres kot 13. plačo. Toda zavod je svojim delavcem ves čas po tistem izplačeval regres v skladu tako s kolektivno pogodbo za negospodarsko dejavnost kot tudi z novimi predpisi s področja plač v javnem sektorju.

Po poročanju Dnevnika je sindikat delavcev Zpiza leta 1995 pristopil tudi k aneksu kolektivne pogodbe za negospodarsko dejavnost, po kateri je delavcem pripadal regres v vsako leto dogovorjeni višini z aneksom k tej kolektivni pogodbi. V skladu s tem je zavod vsa leta tudi izplačeval regres svojim zaposlenim. Leta 2007 so se po poročanju časnika začele prve težave, saj so takrat prvi zaposleni proti zavodu vložili tožbo zaradi regresa.

Zavod z ustavno pritožbo na ustavno sodišče

Zavod je po vloženih tožbah na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo. Kot so pojasnili v Zpizu, je sodišče z odločbo novembra lani razveljavilo sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča v 12 zadevah oziroma v primeru 17 tožečih strank. S tem je ugodilo ustavnim pritožbam Zpiza, so zapisali.

Ko je ustavno sodišče zadeve vrnilo pritožbenemu sodišču v novo odločanje, je zavzelo stališče, da je določba 30. člena kolektivne pogodbe zavoda, ki določa izplačilo regresa, nična, so pojasnili v Zpizu in dodali, da je tako, ker je nasprotovala določbam zakona o načinu obračunavanja in izplačevanja plač. »Glede na določbo tretjega odstavka 1. člena zakona o ustavnem sodišču so odločbe ustavnega sodišča obvezne, kar pomeni, da tožeče stranke v še nerešenih zadevah najverjetneje ne bodo uspešne.«

Deli s prijatelji