SILVESTROVANJE

V pričakovanju mačka si pomagajte že danes

Objavljeno 31. december 2014 22.17 | Posodobljeno 31. december 2014 22.17 | Piše: Urša Splichal

Maček ne prizadene vseh enako, simptomi lahko trajajo ves dan.

Pijte zmerno in nikar ne mešajte različnih alkoholnih pijač. Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Prazniki, novoletna zabava, ki traja vso noč in med katero je kot po čudežu kozarec ves čas poln. Jutro potem pa – pordele oči, strašanski glavobol, slabost, vrtoglavica, suha usta, žeja, morda tudi potrtost, občutljivost za zvok ali svetlobo, razdražljivost, skratka maček. S tem, torej čezmernim uživanjem alkoholnih pijač, se pogosto povezuje prvi dan novega leta.

Kako preprečiti, da se ne boste počutili, kot da vas je povozil kamion? Najbolj preprost recept je: ne pijte alkohola. Ste se zgrozili, češ da je to laže reči kot storiti? Potem vsaj ne pijte preveč, obenem pa ponujamo nekaj nasvetov, kako boste kar najbolj preprečili to neželeno stanje.

Maček se navadno začne nekaj ur po zadnji popiti alkoholni pijači, ko začne upadati raven alkohola v krvi, simptomi pa vrh dosežejo, ko v organizmu nimamo več alkohola, in lahko trajajo ves dan. Čeprav dobro poznamo učinke alkohola na telo, dejavnikov, ki pripeljejo do mačka, vendarle ne razumemo povsem. Najverjetneje gre za kombinacijo dehidriranosti, pomanjkanja spanja in snovi v alkoholnih pijačah, ki tem dajejo barvo, okus in vonj; raziskave so pokazale, da spadata vodka in džin med pijače z manj teh dodatkov kot na primer temnejše obarvane pijače. In tudi mehurčki (naj bo peneče se vino ali mineralna voda, s katero mešate alkohol) niso najbolj priporočljivi. Alkohol vzdraži želodec in črevesje ter povzroča bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, posledica uživanja alkohola so še nepravilen utrip srca in padec koncentracije glukoze v krvi, da o slabših koordinaciji, spominu, presoji ter izkrivljeni vizualni in slušni zaznavi niti ne govorimo. In ne pozabite, da je čezmerno uživanje alkohola resen problem in da pijani nikakor ne smete za volan!

Alkoholnih pijač ne mešajte

In ker ne razumemo, kaj sploh povzroča mačka, je prav tako težko z gotovostjo reči, kaj ga bo preprečilo in ozdravilo, razen tega seveda, da pijete malo oziroma nič. Če ste pretiravali in zvrnili kozarec (dva, tri) preveč, si vendarle lahko pomagate in mačka vsaj omilite. Pomembno je, da alkoholnih pijač ne mešate in da ne pijete na prazen želodec, pametno je kaj pojesti pred zabavo, v mislih nimamo solate, ampak kaj težjega, morda tudi mastnega, kar bo upočasnilo absorpcijo alkohola. Tudi med pitjem si občasno privoščite prigrizek. Poleg tega pijte veliko vode, najbolje izmenjaje se z alkoholnimi, torej kozarec alkohola, kozarec vode, tako se boste izognili dehidracijskemu učinku, in ne pozabite na kozarec vode, preden greste v posteljo, blagodejni bodo tudi sadni sokovi, zlasti sveže iztisnjene limone ali limete, tudi kokosova voda. Jetra in ledvice poskušajo razredčiti in presnoviti strupe, ki smo jih zaužili z alkoholom, za to pa potrebujejo veliko vode. Ker alkohol spodbuja odvajanje urina, vode po pijančevanju primanjkuje, hkrati z njo pa smo izgubili tudi minerale, vitamine in druge hranljive snovi.

Vsekakor si privoščite zadosten počitek: če boste vstali po dveh urah, vam ne bo pretirano dobro, precej bolje jo boste odnesli s sedmimi urami spanca. Simptomi mačka navadno izginejo po osmih urah, čeprav lahko pri nekaterih trajajo tudi do 24 ur. Ker ga pač vsak presnavlja drugače: eden je bolan že po dveh pijačah, drugi pa lahko spije precej več. Torej: dajte si čas. Sčasoma se boste počutili bolje. In še to: verjetno ste že slišali, da se klin s klinom zbija? To ni res, zato takega ravnanja ne svetujemo, le podaljšali boste neizbežno in stanje še poslabšali. Tudi dan po popivanju popijte veliko vode, jejte hrano, ki vam paše in diši. Čeprav je njen učinek kratkotrajen, si lahko privoščite skodelico kave, a res le eno, saj kofein še poveča dehidracijo. Če ste pri moči, bodite fizično aktivni, dobrodejen bo že sprehod na svežem zraku, ki vas bo zbistril.

Če res ne morete brez, vzemite zdravilo, mnogi pravijo, da najbolje zaleže nekaj proti bolečinam, a pazljivo, saj zdravil in alkohola ni najbolj pametno mešati. Najbolje je, če sežete po naravnem: zdravilne rastline bodo omilile težave, ki jih je povzročilo čezmerno uživanje alkohola. Čaj iz materine dušice na primer bo pomiril in ublažil glavobol. Pomagalo bo tudi homeopatsko zdravilo nux vomica. Ta je uporabna pri zdravljenju mačka ali težavah, ki so posledica pretiravanja s hrano, alkoholom, kavo ali cigaretami. Držimo pesti, da je na novega leta dan kljub vsemu ne boste potrebovali. Pa srečno!

 

Previdno s hrano

Ne samo z alkoholom, tudi s hrano je mogoče pretiravati v teh dnevih. Čeprav težko zavrnete ponujeno, se vendarle nadzorujte, da ne boste čez nekaj dni bentili in godrnjali, ker le redko katere hlače brez težav zapnete, da o trebuhu, ki visi čez rob, ne izgubljamo besed. Namesto mesnin si raje privoščite zelenjavo ali oreške. Na krožnik si ne naložite preveč, porcijo zmanjšajte za polovico, namesto dveh kosov potice pojejte le enega, pa še tega žvečite zares počasi. Tako bodo možgani in telo bolj usklajeni pri določanju, kdaj niste več lačni.

 

Deli s prijatelji