ŠTEVEC

V prestolnici štejejo kolesarje

Objavljeno 31. marec 2014 18.28 | Posodobljeno 30. marec 2014 21.13 | Piše: V. A.

Prvi števec je postavljen v Ljubljani blizu podvoza na Dunajski.

Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – V Ljubljani smo dobili prvi števec kolesarjev s prikazovalnikom, ki je postavljen za Bežigradom ob Dunajski cesti v smeri proti centru pred stolpnico. Postavila ga je republiška agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju z mestno občino.

To je pilotni projekt Rosee (Road Safety in South East European regions), ki poleg Slovenije zajema pet drugih držav jugovzhodne Evrope: Italijo, Romunijo, Madžarsko, Grčijo in Bolgarijo. S tem hočejo izboljšati varnost v cestnem prometu v primarnih in sekundarnih omrežjih v omenjenih državah. Izvajajo ga že od oktobra 2012 in bo trajal vse do septembra letos. Zanj je namenjenih 2,2 milijona evrov. AVP v tem okviru izvaja pilotni projekt s poudarkom na spodbujanju in promociji varnega kolesarjenja v Osrednjeslovenski in Podravski regiji. V Ljubljani so skupaj z MOL postavili kolesarski števec s prikazovalnikom, v Mariboru pa so v sodelovanju z občino na Slomškovem trgu uvedli inovativni prometnotehnični ukrep sharrow, kar po naše pomeni souporabo voznega pasu s kolesarji.

AVP bo izvedla promocijske aktivnosti s poudarkom na promociji varnega kolesarjenja. Da bi laže primerjali podatke pred postavitvijo števca in po njej, so na AVP že julija lani začeli šteti kolesarje, ki so se vozili po kolesarski stezi ob Dunajski cesti mimo prve in za zdaj edine lokacije števca. Julija lani so jih našteli 60.665, od avgusta do oktobra od 50.605 do 52.714, novembra 31.931, decembra in januarja pa je njihovo število padlo na 25.556 oziroma 24.352. Omeniti je treba, da novi števec šteje le tiste kolesarje, ki vozijo v pravilni smeri, oziroma ne bo zaznal tistih, ki vozijo po pločniku. Prekrškarjev pa je na tej lokaciji veliko.

Za zdaj je v Ljubljani nameščen le en števec, na AVP pa si želijo, da bi jih postavili vsaj 10, ob vseh pomembnejših mestnih vpadnicah. Pa še nekaj moramo zapisati: že dan po tem, ko so ga postavili, so se nanj spravili vandali in ga pokvarili ter popisali. A so ga v nekaj dneh spet usposobili, tako da je do nedelje okoli 12. ure naštel nekaj več kot 400 kolesarjev. 

Deli s prijatelji