PODRAŽITVE

V prestolnici dražji vrtci ter pogrebne in pokopališke storitve

Objavljeno 10. julij 2012 00.00 | Posodobljeno 09. julij 2012 23.59 | Piše: M. U., STA

Vse svetniške skupine so nasprotovale podražitvam, razen Liste Zorana Jankovića.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

LJUBLJANA – Ljubljanski svetniki so potrdili predloge podražitev programov ljubljanskih vrtcev, pogrebnih in pokopaliških storitev ter šolskih mesečnih vozovnic za mestni prevoz. A to bo veljalo le, če se do 1. septembra ne uveljavi enotni sistem subvencioniranja šolskih vozovnic na ravni države.

Od 2 do 36 evrov

Za vrtec v Ljubljani bodo starši po novem plačevali od 2 do 36 evrov več, odvisno od dohodninskega razreda. Starši v najvišjem dohodninskem razredu, kjer je povprečni mesečni dohodek na družinskega člana leta 2010 presegal 957 evrov neto, bodo tako za otroke do 3. leta starosti plačevali 321, za starejše otroke pa 248 evrov.

Nekateri svetniki so podražitvi ostro nasprotovali

Mojca Škrinjar (SDS) je poudarila, da predlog ne vsebuje preračunanih stroškov za plače zaposlenih, ki bodo po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ manjši. Podražitev je sicer po njenem mnenju tudi neprimerna, saj so se staršem že tako znižale plače, nekateri pa niti ne dobijo zaposlitve. Župan Zoran Janković je njeno razpravo označil za demagogijo in izrazil začudenje nad njenim stališčem, saj je vlada z najmočnejšo stranko SDS odgovorna za nastale zakonske spremembe in tudi za ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka.

Svetniki so podprli tudi osnutek predlogov poimenovanj različnih ulic, med katerimi je predvideno tudi poimenovanje razveljavljene Titove v Štajersko cesto. Gregor Istenič (SD) pa je ob tem predlagal, da bi se ta ulica poimenovala po Francu Rozmanu Stanetu.

Podražitvi so sicer nasprotovali v vseh svetniških skupinah, razen v Listi Zorana Jankovića. Meta Vesel Valentinčič (Desus) je opozorila, da so z različnimi ukrepi prizadete ravno družine srednjega sloja. Tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi) poudarja, da so stroški za starše že tako višji, zdaj pa se dražijo še vrtci. Metka Tekavčič (SD) je prepričana, da bi se te stvari lahko uredile tudi drugače, in poudarja, da Ljubljana ni zadolžena zato, ker so vrtci prepoceni. Po mnenju Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije) pa je Ljubljana že tako energetsko potratna, zato ne more podpreti podražitve vrtcev zaradi večjih strokov energentov.

Cene pogrebnih storitev navzgor za najmanj sedem odstotkov

Zaradi izgub v Javnem podjetju Žale se bodo podražile tudi cene pogrebnih storitev za 7 odstotkov in najemnin za grobove za 8,8 odstotka. Kot je pojasnil v. d. direktorja družbe Žale Robert Martinčič, so podražitve manjše od potrebnih za poslovanje brez izgube. Z danes sprejetimi spremembami odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti pa se med drugim na prostoru za raztros pepela prepoveduje polaganje drugih predmetov razen cvetja in sveč.

Šolske mesečne vozovnice za mestni prevoz, ki zdaj stanejo 17 evrov, pa naj bi se podražile za 3 evre.

Deli s prijatelji