NA MUHI

V Pozitivni Sloveniji bi interpelirali finančnega ministra

Objavljeno 03. julij 2012 17.31 | Posodobljeno 03. julij 2012 22.17 | Piše: M. U., STA

V SD ne izključujejo razprave o konstruktivni nezaupnici premierju Janši.

Finančni minister Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – V zadnjem času se je nabralo ogromno razlogov za interpelacijo proti kar nekaj ministrom, je dejal vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. »V Pozitivni Sloveniji razmišljamo o samem začetku interpelacije, in ko bo nastopil aktualen čas za to, vas bomo tudi obvestili, kdaj in koga,« je dejal.

Tarča: finančni minister, v Pozitivni Sloveniji podrobnosti ne izdajo

Kot so sporočili iz Pozitivne Slovenije, pripravljajo prvo interpelacijo, tarča pa naj bi bil minister za finance Janez Šušteršič. Interpelacija naj bi bila napisana čez poletje, v parlamentarno proceduro pa vložena takoj septembra. Na vprašanje, ali bo prva interpelacija doletela Šušteršiča, je Möderndorfer dejal: »Tudi on je eden od teh ministrov.« Prav tako ni želel razkriti, kaj so glavni očitki. »Ko bo za to nastopil čas, boste interpelacijo dobili tako, kot se spodobi,« je dejal in dodal, da se v Pozitivni Sloveniji o tem za zdaj pogovarjajo sami.  

Po ocenah SD za zdaj ni razloga za interpelacijo finančnega ministra Janeza Šušteršiča, temveč bi bilo »bolj smiselno razmišljati o tem, da vlada ne deluje ravno dobro«, je dejal vodja poslancev SD Janko Veber. Ob tem ne izključuje, da bi na konferenci SD 12. julija razpravljali o konstruktivni nezaupnici premierju Janezu Janši.

Moti jih politika vlade do največje banke

Formalni razlogi za interpelacijo proti Šušteršiču naj bi bila po poročanju Požareporta zakon o uravnoteženje javnih financ in vladna politika do Nove Ljubljanske banke (NLB).

Möderndorfer je ob tem spomnil na sejo komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, ki je na temo NLB potekala prejšnjo sredo. »Tisti, ki bi moral kaj razložiti temu odboru, tega ni naredil,« je dejal. V SD in Pozitivni Sloveniji so vladi prejšnji teden zato očitali skrivanje odločitve pred sredino skupščino NLB.

Minister se bo odzval ko bo interpelacija vložena

Minister Šušteršič je za Kanal A povedal, da napovedi o morebitni interpelaciji ne more komentirati ter dejal, da jo bodo prebrali in se nanjo odzvali, če bo vložena. »Prepričan pa sem že sedaj, da v njej ne bo veliko stvari, ki jih ne bi mogli argumentirano zavrniti,« je dodal.

Virant: »škoda za državo, če bi mu metali polena pod noge«

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je poudaril, da finančnega ministra »čaka še zelo veliko resnega, napornega in odgovornega dela, zato potrebuje predvsem podporo in ne polen pod noge«. Prepričan je, da je finančni minister, sicer iz kvote Državljanske liste, kompetenten, strokoven, resen in verodostojen minister. Zato bi bila »škoda za državo, če bi mu metali polena pod noge«.

Deli s prijatelji