OMREŽJA

V Postojnski jami poletje rekordov

Objavljeno 23. avgust 2015 16.03 | Posodobljeno 22. avgust 2015 22.03 | Piše: Borut Perko
Ključne besede: Marjan Batagelj

V ozadju uspehov je Marjan Batagelj z znanjem, vizijo in seveda ekipo.

Zdravko Počivalšek. Foto: Jože Suhadolnik

Geograf, krasoslovec po specialnosti, in nekdanji trgovec s sesalniki ter vlagatelj v nepremičnine Marjan Batagelj je 17. julija 2010 od Bavčarjevega Istrabenza za 12,4 milijona evrov odkupil močno hirajoče podjetje Postojnska jama. Igor Bavčar vanjo ni vlagal nič, Batagelj hoče čim več, in to pet let tudi počne, zato je v nenehnem sporu z občino Postojna, ki bi rada za nič dela izplenila čim več denarja iz dividend kokoši, ki – odkar jo je prevzel – nese zlata jajca. Pet let pozneje Batagelj pravi, da mu je nerodno povedati, kako uspešno družba posluje zdaj. Te dni je daleč najbolj sijoča zvezda na slovenskem poslovnem nebu nasploh. In prav je tako.

Dobesedno vsak dan minuli teden je padel rekord po obiskanosti jame in drugih zanimivosti, ki jih obiskovalcem ponujajo Batagelj, Postonjčan od rojstva, in njegovi: poleg Postojnske še Pivka in Črna jama, Jama Proteus, razstavni in muzejski paviljon in, kajpak, Predjamski grad. Tam vas po želji spustijo v Erazmov rov, kar pa ni mačji kašelj. Za obisk ozkega in 37 metrov dolgega rova, po katerem je oblegani vitez Erazem Predjamski vzdrževal zvezo z zunanjim svetom (in po legendi tistim, ki so ga oblegali, čez obzidje spomladi metal češnje iz Vipavske doline), je potrebne nekaj plezalne spretnosti, ob tebi pa mora biti jamarski vodnik z licenco, taki so pri Batagelju obvezno vsi.

Torej: v sredo je jamo obiskalo 7000 obiskovalcev, kar je absolutni rekord, če štejemo še zgoraj naštete zanimivosti, pa jih je bilo 12.000, kar je prav tako rekord. Vedeti je treba, da je jamo, ko še ni bilo Batagelja, obiskalo 2000 do 3000 obiskovalcev na dan. Postojnska jama pa je rekorderka še v marsičem. Že lani je dosegala 38 odstotkov obiska vseh slovenskih znamenitosti, nekajkrat več, kot ga imata za njo uvrščena blejski in ljubljanski grad.

Krasoslovec stavi na investicije, ve, da brez njih ni razvoja, od prvega dne prevzema se tega zaveda in skoraj ves dobiček vlaga vanj. Lani je vzpostavil informacijsko tehnologijo, ki je ena najnaprednejših v turistični panogi v Evropi na splošno, zanesljivo pa najboljša v srednji in jugovzhodni. Prinaša neizmerne koristi, z njo bi lahko povezali vse turistične destinacije in naravne znamenitosti v Sloveniji ter jih ponudili turistom, za zdaj to počno le s Postojnsko jamo in vsemi njenimi znamenitostmi. »Bistvo je, da lahko z eno vstopnico kupiš paket, pri nas konkretno še druge jame, Predjamski grad in drugo, vsega skupaj pa ti ni treba izkoristiti v enem dnevu, temveč lahko časovno razporediš, prihraniš za drugi obisk naših atrakcij,« mi pojasni Batagelj.

Pove, da zelo podpira ministra Zdravka Počivalška, ki je pravi človek za turizem, saj ni politik, temveč menedžer v turizmu, in ve, kako se stvarem streže, prav tako tudi novo staro direktorico STO Majo Pak in tudi Andreja Prebila, ki je na čelu Turistično gostinske zbornice Slovenije. »Pakova je prava, marsikaj pa je odvisno od tega, kakšen bo programski svet STO, to pa je stvar Počivalška. Pravi, da bo vztrajal, da bodo v njem ljudje iz gospodarstva, strokovnjaki. Upam, da bo tako,« naravnost pove Batagelj in smeje doda, da je turistično gospodarstvo eno redkih, v katerem se v Sloveniji ne prepiramo, o čemer sicer osebno nisem čisto prepričan.

Prav tako je že zdavnaj ugotovil, da samo naravne zanimivosti niso dovolj, pa naj bo Postojnska jama še tak svetovni naravni čudež, z njo se lahko primerja samo še slovita Mammoth Cave v Ameriki. Zato ve, da mora obnoviti hotel Jama, da se bo v Postojni dalo kakšen dan prespati. Pa kongresni turizem bodo lahko razvijali. Vse to ve Marjan Batagelj, je pa tako pameten in izkušen, da mu je jasno, da za to potrebuje nekoga, ki bo to znal postaviti, ki zna to, česar on ne zna. In je našel Bogdana Lipovška, nekdanjega direktorja eminentnega hotela Grand Union, ki so ga lastniki (v grlo jim teče voda) ACH (Autocommerce) malone nagnali, ker se ni strinjal, da starega ljubljanskega hotelskega lepotca prodajo za bagatelo in ga s tem uničijo. Vrhunski hotelski menedžer je zdaj vodja obnove hotela Jama, že zdaj skrbi za njegovo trženje, usposabljanje kadra, postavil pa bo tudi kongresni center. Batagelj in Lipovšek sta si že obljubila nadaljnje sodelovanje, prav tako je že postavljen datum odprtja, prihodnjo pomlad, 22. aprila, se bo to zgodilo, hotel bo imel 78 sob in kongresni center, vse skupaj pa bo stalo od 4 do 5 milijonov evrov.

Ob vsem zgoraj omenjenem se skoraj neverjetno sliši, da so Marjana Batagelja na Postojnsko jamo (občudoval in zaljubljen vanjo je bil od otroštva) in njen poslovni moment pred leti opozorili na Siciliji, ko je bil tam na izletu z družino. Prav Katja Dolenc Batagelj, sicer romanistka in tudi Postojnčanka, Marjanova srčna dama, je že od gimnazijskih let, zdaj in že prej, ko sta skupaj prodajala sesalnike, pa je kot vodja marketinga zelo pomemben člen neverjetno uspešne zgodbe.

Milenko Šober in obletnice

Letos je tudi 50-letnica društva slovenskih turističnih novinarjev, ki je bilo sprva sekcija pri Društvu novinarjev in jo je ustanovil radijski novinar, publicist in nestor slovenskega turističnega novinarstva, na Ptuju 1923. rojeni Milenko Šober, ki jo je dobra tri desetletja tudi vodil. Prav tako je bil član komiteja svetovne zveze turističnih novinarjev (Fijet), ki je bil ustanovljen še 10 let prej. Šele leta 2005, torej pred desetimi leti, se je Fijetu kot samostojna organizacija turističnih novinarjev priključila Slovenija, od tedaj je predsednik Drago Bulc, znani turistični novinar, tudi redni sodelavec Slovenskih novic, njegov mentor je bil prav Šober. S turističnim novinarstvom se je Šober začel ukvarjati že na začetku 60. let, ko tudi v svetu tej gospodarski panogi še nihče ni napovedoval pomena, kakršnega ima danes. Slovenski turistični novinarji bodo svoj jubilej zaznamovali na trgatvi pri večkratnem šampionu kraškega terana, Borisu Lisjaku v Dutovljah, konec septembra. K Lisjaku bodo prišli trgat ugledni evropski turistični novinarji, člani Fijeta, seveda bo vabljen tudi minister Zdravko Počivalšek, najbrž pa prav tako slovenski turistični zvezdnik št. 1 Marjan Batagelj. 

Deli s prijatelji