LJUBKO

V poštnih nabiralnikih siničke molijo kljunčke

Objavljeno 07. junij 2013 23.26 | Posodobljeno 07. junij 2013 23.27 | Piše: Oste Bakal

Pri Slavku Strmšku bodo siničji mladički poleteli iz poštnega nabiralnika.

Poštni nabiralnik Slavka Strmška (foto: Oste Bakal).

BENEDIKT – V današnjem človekovem vse prepogosto mačehovskem odnosu do narave ptice vedno težje najdejo primeren prostor za gnezdenje. Kako domiselne znajo biti pri tem, pa kažeta primera iz Drvanje pri Benediktu v Slovenskih goricah ter iz Trubarjeve ulice v Gornji Radgoni.

Na Drvanji je na vogalu hiše 66-letnega Slavka Strmška pritrjen poštni nabiralnik, v njem pa že 10 let zapored gnezdi par siničk. Hišni gospodar je o tem povedal: »Ker živim na kmetih, že vse življenje opazujem živali, z njimi živim v sožitju. Nekoč je bilo okoli hiše in gospodarskega poslopja veliko starih jablan, ptice so gnezdile v njihovih duplih, a takih dreves skorajda ni več, le še tu pa tam je kakšno. Ker ni dupel, si morajo ptice poiskati gnezdišča v nadomestkih. Pri meni si je sinička spletla gnezdo kar v poštnem nabiralniku. Letos ima kar 10 mladičev. Starši imajo veliko dela, da jih vse nahranijo. V nabiralnik pridejo skozi dokaj široko odprtino. Zgodilo se je pa že, da je poštar v režo zataknil časopis in jo tako zaprl. Da bi prišla do mladičev, je mama sinica potrpežljivo s kljunčkom skljuvala časopis, da se je prebila do mladičev.« Ker je nabiralnik pritrjen na zid, so ptički na varnem tudi pred mačkami.

»Mimo mene švigata s polnim kljunom k mladičem.«

Siničji par se je na Slavka tako navadil, da ga njegova prisotnost nič ne moti: »Mimo mene švigata s polnim kljunom k mladičem.« Ko gospodar na kratko – zaradi fotografiranja – odpre nabiralnik, nas opozori, da sta ptiča gnezdo prilagodila podolgovati škatli, saj je siničje gnezdo v naravi vedno okroglo. Par siničk gnezdi v poštnem nabiralniku tudi pri Krambergerjevih na Trubarjevi 1 v Gornji Radgoni; čeprav si radovedneži pogosto ogledujejo mlade siničke, so se te nanje navadile in ne kažejo strahu. Lastnica Kristina jih je »zavarovala« tako, da je poštarju in raznašalcem časopisov napisala sporočilo, da so v nabiralniku živalce. Navodila se držijo, ptičke, ki jih mama pridno krmi, pa bodo kmalu poletele.

Siničji par tudi pri Kristini v nabiralniku gnezdi že več let, le dva metra višje pa v leseni ptičji hiški gnezdi družina vrabčkov, ki se prav tako ne boji ljudi. Ko bi le bilo povsod, kjer živali gnezdijo, kotijo ali polegajo mladiče, tako!

Deli s prijatelji