PRIPRAVLJENI?

V ponedeljek se začenjajo zimske razprodaje

Objavljeno 06. januar 2013 10.52 | Posodobljeno 06. januar 2013 10.52 | Piše: A. L., STA

Cene bodo trgovci precej znižali.

Za ljubitelje nakupovanja se obetajo prijetni dnevi

LJUBLJANA – V ponedeljek se začenjajo zimske razprodaje tekstilnega blaga, obutve in športne opreme. Trgovci bodo v ta namen izdelke ponujali po 30 do 70 odstotkov nižjih cenah. Trajanje sezonske razprodaje določi vsak trgovec sam, če se za razprodajo odloči, vendar lahko razprodaje trajajo največ 60 dni.

Potrošniki ravnajo bolj premišljeno, racionalno

V Intersportu bodo v času zimskih razprodaj znižali cene sezonskih oblačil in obutve ter smuči, desk, smučarskih čevljev, čelad, očal in druge opreme za zimske športe. Znižanja bodo različna, najmanj 30 odstotkov, veliko pa bo izdelkov tudi s 50- in celo s 60-odstotnim popustom, so pojasnili. Glede na to, da je začetek sezonskih razprodaj tik po prazničnih božično-novoletnih nakupih, so imeli v ponudbi tudi pred razprodajo širok izbor oblačil, obutve in dodatkov pa tudi kar nekaj smučarske opreme po ugodnih pogojih. S prodajo v decembru so zadovoljni.

Odziv potrošnikov v času razprodaj bo po mnenju Intersporta podoben kot lani, saj so tudi razmere dokaj podobne. Potrošniki se vedejo bolj premišljeno, racionalno, kupujejo tisto, kar res potrebujejo, in so bolj pozorni na to, da svoj denar dobijo tudi primerno kakovost. Kljub temu pred razprodajo v Intersportu opažajo povečan obisk v prodajalnah in na spletni strani, kjer iščejo kupci predvsem informacije o izdelkih.

Rekordni promet decembra

V trgovinah Sportine Group bodo cene izbranih izdelkov znižali od 30 pa do 70 odstotkov. Kot so pojasnili, bodo poleg sezonskih popustov ponudili tudi dodatni 20-odstotni popust, akcija pa bo od ponedeljka veljala v trgovinah formata XYZ Premium Fashion Store, Boss, Sportina, Marx in Sportina Outlet. V času uradnih razprodaj je tudi pri njih največ povpraševanja po sezonskih izdelkih, to so predvsem plašči, jakne, bunde, škornji, puloverji. To so izdelki, ki so med dražjimi in tudi najbolj znižanimi.

Že decembra so v Sportini pripravili paket različnih akcij, ki so se v večini primerov nanašale na celotno ponudbo. Z obiskom so zadovoljni. Kar nekaj njihovih trgovin je doseglo rekorden mesečni promet v decembru, pričakujejo pa, da se bo ta trend nadaljeval tudi v času zimskih razprodaj.

Nekateri kupujejo tik pred razprodajami

V Emporiumu bodo vrata na začetku razprodaj odprli prej, in sicer ob 9. uri, zimskim oblačilom in obutvi pa bodo ceno znižali do 50 odstotkov. Tako v Emporiumu kot Galeriji Emporium so kupcem že pred začetkom razprodaj nudili 30-odstotni popust na vsa zimska oblačila in obutev ter bili z obiskom zadovoljni. »Glede na ponudbo so razprodaje vedno dobro obiskane. Vedno več kupcev se odloči za nakupe pred razprodajami, zaradi pomanjkanja konfekcijskih številk. Nekateri kupci si že pred začetkom razprodaj ogledajo artikle,« so pojasnili.

Popuste nudili že decembra

V Modiani bodo kupcem ponudili izdelke s popustom od 20 do 50 odstotkov, najbolj bodo znižali cene artiklom sezonskega značaja, kot so plašči in bunde. Kupcem so sicer popust na izbrane in označene artikle ponudili že v decembru. Pojasnili so, da so decembrski popusti upravičili njihova pričakovanja in izrazili predvidevanje, da bo obisk januarskih razprodaj enakovreden lanskemu. V Modiani ocenjujejo, da kupci tekstilne artikle nakupujejo zelo racionalno, zato se odzivajo na popuste, ki jih trgovci nudijo skozi vse leto. V pričakovanju višjih popustov si kupec pred razprodajami po navadi ogleda kose, ki so dražji.

Pričakujejo manj kupcev

Tudi v Hervisu bodo cene izdelkov znižali do 50 odstotkov, posamezni izdelki pa bodo tudi za več kot 50 odstotkov cenejši. Cene bodo znižali večini artiklov, glede na letni čas pa velik del njihove trenutne ponudbe izdelkov predstavljajo smučarska oprema, zimska obutev in oblačila, fitnes oprema, po znižani ceni pa bo mogoče kupiti tudi nekatere druge izdelke. Glede na trenutne gospodarske razmere v Hervisu ocenjujejo, da bo kupcev verjetno nekoliko manj kot lani. Kot to kaže trend zadnjih nekaj let, se nakupovalne navade potrošnikov spreminjajo, izjema pri tem pa niso niti razprodaje ali čas pred temi, so še pojasnili.

Malo nepravilnosti

Sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve so v Sloveniji že dolgoletna utečena poslovna praksa. Trgovci pri razprodajah spoštujejo veljavno zakonodajo in pravila Trgovinske zbornice Slovenije, kar dokazuje tudi majhno število ugotovljenih nepravilnosti pristojnih inšpekcijskih služb, pojasnjujejo v zbornici. 

Potrošniki zimsko razprodajo enačijo z obnovo, zamenjavo ali dopolnitvijo garderobe oziroma obutve, ki je v tem času na razpolago po še posebej ugodnih cenah. Trgovci bodo skrbno izbrana oblačila in obutev iz jesenskih in zimskih kolekcij glede na izkušnje iz preteklih razprodaj ponujali tudi do 70 odstotkov ceneje, nekateri bodo v prvih dneh razprodaj za kupce prilagodili obratovalni čas prodajaln, kar pomeni, da se bodo tudi tokrat na razprodaje primerno pripravili.

Cena pred znižanjem in po njem

Prodajalec mora svojo razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Pozoren mora biti na to, da je blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z novo znižano ceno.

Blago, ki je na razprodaji, mora biti kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.

Deli s prijatelji