NA POMOČ

V Pomurju zaradi novega dežja ponoči še dodatno narasli potoki

Objavljeno 14. september 2014 14.18 | Posodobljeno 14. september 2014 14.18 | Piše: STA, A. L.

Na prizadetih območjih v Pomurju je bilo od sobote zjutraj aktiviranih več kot 100 prostovoljnih gasilskih društev oziroma 860 gasilcev in več drugih služb, ki so pomagali prizadetim v poplavah.

Kanal v Murski Soboti postaja počasi poln, nam je sporočil bralec Štefan.

MURSKA SOBOTA – V Pomurju, kjer je bilo v soboto zaradi poplav prizadetih kar 23 občin, so se danes zaradi novega dežja ponoči še okrepile zaledne vode in narasli lokalni potoki. »Danes so najbolj prizadete občine Murska Sobota, Beltinci, Turnišče in Velika Polana,« je povedal poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš.

V omenjenih pomurskih občinah je voda zalivala kleti ter stanovanjske in gospodarske objekte. Na prizadetih območjih v Pomurju je bilo od sobote zjutraj aktiviranih več kot 100 prostovoljnih gasilskih društev oziroma 860 gasilcev in več drugih služb, ki so pomagali prizadetim v poplavah.

Trenutno je na ogroženih in prizadetih območjih več kot 40 reševalnih enot, ki se ukvarjajo s prečrpavanjem vode, z utrjevanjem nasipov s protipoplavnimi vrečami, odstranjevanjem gramoza in podrtih dreves s cestišč ter odstranjevanjem posledic zemeljskih plazov.

Preberite več o letošnjih poplavah.

Nimajo kam črpati

V soboto so bile najbolj prizadete občine Dobrovnik, Lendava in Moravske Toplice, kjer se danes vodostaji počasi znižujejo. »Problem pa je, da nimajo kam črpati vode, ker je podtalnica tako visoka in zaledne vode tako močne,« je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Pomurje Smodiš.

Nevarnost še vedno predstavlja narasla reka Mura, ki se ji še vedno povečujeta vodostaj in pretok. Prebivalce na ogroženih območjih v štabu civilne zaščite za Pomurje pozivajo, da upoštevajo navodila sil za zaščito, reševanje in pomoč ter prometno signalizacijo na poplavljenih odsekih cest.

Poškodovane tudi ceste

Pretoki reke Drave, ki so v noči s petka na soboto močno narasli, so danes manjši. Ponoči so imeli gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite največ težav na območju Ormoža, kjer je voda zalila več kleti in sprožila vrsto novih zemeljskih plazov. Kot je danes povedal poveljnik štaba civilne zaščite v Ormožu Ludvik Hriberšek, so najbolj problematični reka Pesnica, kjer na površje sili podtalnica, in njeni pritoki, ki so prestopili svoje bregove. »Gasilci so v akciji, ogromno je plazov, nekaj cest je poškodovanih, zato so na terenu tudi komunalni delavci,« je povedal.

Zaradi novih padavin pričakuje, da bodo vodostaji še naraščali, predvsem manjših rek. »Drava ima sicer povečan pretok, a za zdaj stanje ni kritično. Še vedno ima dvakrat manjši pretok kot na primer jeseni 2012, ko smo imeli katastrofalne poplave,« je še povedal Hriberšek.

Močno razmočena zemlja

Ponoči je v Bukovcih, občina Markovci, narasla Drava ogrožala dve stanovanjski hiši. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami povišali in utrdili nasip, ki so ga postavili že dopoldne, in s tem preprečili, da bi narasla reka dosegla hiši. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so gasilci danes zaradi zalitih kleti in garaž ter plazov dejavni tudi v Središču ob Dravi, Ljutomeru in Veržeju.

Na Koroškem se razmere umirjajo

Razmere se umirjajo tudi na Koroškem, kjer se danes večinoma ukvarjajo z odpravljanjem posledic sobotnih poplav in plazov, med drugim na naravnem kopališču v Radljah ob Dravi. Po besedah poveljnika civilne zaščite za Koroško Alana Matijeviča se zemeljski plazovi še vedno sprožajo, saj je zemlja močno razmočena. Zaradi plazu je zaprta lokalna cesta Sv. Jernej nad Muto–Sv. Primož nad Muto.

Deli s prijatelji