KAJ SE DOGAJA?

V policiji preiskava zaradi domnevnega prisluškovanja mariborskim policistom

Objavljeno 30. junij 2016 12.45 | Posodobljeno 30. junij 2016 12.45 | Piše: STA, A. L.

Policisti, ki so v noči na 23. junij dežurali na številki 113, so okoli 4. ure zjutraj ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega.

MARIBOR – Policisti mariborske policijske uprave v pismu vodstvu policije zahtevajo uvedbo preiskave zaradi »neupravičenega, prikritega, tajnega avdiosnemanja v operativnem prostoru OKC«. Pri Generalni policijski upravi (GPU), kjer pisma sicer še niso prejeli, so o dogajanju obveščeni in dogodek obravnavajo kot mogoč varnostni incident, poroča časnik Večer.

»Delavci izmen operativnokomunikacijskega centra (OKC) PU Maribor pozivamo direktorja mariborske policijske uprave Danijela Lorbka in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da nemudoma sprožita postopek preiskave zaradi neupravičenega tajnega avdiosnemanja v operativnem prostoru OKC mariborske policijske uprave,« Večer navaja pismo delavcev pri intervencijski številki 113 v mariborski policijski upravi.

Policisti, ki so v noči na 23. junij dežurali na številki 113, so okoli 4. ure zjutraj ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega. Ena od patrulj na terenu naj bi bila zaradi ugotavljanja dejstev med postopkom zaprosila operaterja v OKC, naj preveri posnetek pogovora, posnetega nedavno. Ko so želeli to opraviti, so ugotovili, da je varnostni sistem Tetra snemal ne le pogovore, ki so bili izvedeni prek elektronskih komunikacij, temveč naj bi bil snemal in arhiviral tudi celotno dogajanje v prostoru OKC v Mariboru. Kako dolgo se je to dogajalo, še ni znano.

Sum neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja

Policisti so po poročanju časnika podali prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. Zavračajo možnost, da bi šlo v tem primeru za tehnično napako, pomoto ali malomarnost. Poudarjajo, da so bile ob uvedbi Tetre usposobljene strokovne službe, ki so dolžne zagotoviti nemoteno, pravilno in zakonito delovanje sistema.

Pri GPU so za časnik potrdili dogodek. »Na eni digitalni avdiokonzoli (krajše DAC) se je pojavljala napaka; namesto kratkotrajnega shranjevanja posnetkov pogovorov na intervencijski telefonski številki 113 (24 ur) in radijski zvezi Tetra (kratkoročno se snema samo zadnjih 72 ur), so se snemali tudi pogovori v prostoru OKC PU Maribor«. O tem so obvestili tehnike urada za informatiko in telekomunikacije, ki so poskušali napako odpraviti. Ker pa ni šlo drugače, so minuli ponedeljek zamenjali celotno konzolo.

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je za Večer zatrdil, da možnost zlorabe posnetkov na DAC od tretje osebe ni mogoča. Kljub temu so zadevo prevzeli v pristojni službi GPU za notranjo varnost in dogodek obravnavajo kot mogoč varnostni incident. Tehnikom so tudi naročili, da preverijo delovanje konzol v OKC vseh drugih policijskih uprav.

Niso povezane v internet

Menegalija je pojasnil, da ima do teh posnetkov dostop samo policist OKC, ki mora biti prijavljen v dispečersko enoto. Enote DAC tudi niso povezane z internetom, tako da ni mogoč dostop zunaj OKC, je pojasnil. Posnetki vseh pogovorov na intervencijski številki 113 in radijskih zvezah policije, ki se hranijo dve leti na podlagi uveljavljenih predpisov, se hranijo centralno za celotno Slovenijo na tehnično ločen način. Dostop do teh podatkov je mogoč le na podlagi predpisanih pravil. Vsak dostop in poslušanje teh posnetkov, ki je mogoč le z odredbo, se natančno beleži in je preverljiv.

Deli s prijatelji