VINA

V Podravju točijo šampionska vina

Objavljeno 04. junij 2016 15.34 | Posodobljeno 04. junij 2016 15.34 | Piše: Jože Miklavc
Ključne besede: vino šampion

V Šmartnem ob Paki tako dobre vinske letine ne pomnijo.

Foto Jože Miklavc

Ne le da je bila lanska letina vina več kot odlična, bila je razmeroma posebna zaradi njegovega aromatičnega okusa ter razvajajoča do zahtevnih vinskih gurmanov,« meni mag. Anton Vodovnik, znani slovenski vinogradniški strokovnjak in enolog, ki v vinorodni deželi Podravje in tudi v drugih koncih Slovenije uživa velik ugled med pridelovalci in poznavalci dobrih vin. V dveh desetletjih so štajerski vinarji ob nenehnem izobraževanju in promociji svojih vin, tudi na skrajnem robu vinske dežele Podravje, v Šaleški dolini ter še zlasti v povirju Pake, dosegli zavidljive uspehe.

To, kar je lani ponudila narava, so skrbni vinogradniki in kletarji odlično izkoristili. Štajerski vinski letnik 2015 je tako postal izziv, ki ga bo težko preseči. Kot so povedali člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki, je bilo vreme v minulem letu zares ugodno, grozdje je dozorelo v izjemno letino, ki so jo številni kletarji znali izkoristiti za vrhunski, celo šampionski pridelek.

Pri vinogradniškem društvu so sredi aprila opravili že 20. strokovno ocenjevanje vin, to je bila podlaga za pripravo pisnih priznanj za vinogradnike za leto 2015. Ocenjenih je bilo 91 vin, od tega je bilo 34 srebrnih priznanj in kar 57 zlatih, kar je največ doslej. Le manjše število vzorcev je bilo zavrnjenih. Skupna ocena pridelanih vin za leto 2015 je bila odlična, dosežena je bila najvišja povprečna ocena, to je 18,10 točke. »Zelo uspešna letina je rezultat številnih izobraževanj iz teorije in prakse. Kar 62 odstotkov zlatih diplom, 32 srebrnih, nič bronastih ter le šest odstotkov izločenih vzorcev pove veliko o napredku vinogradništva v Šaleški dolini ter še zlasti na območju občine Šmartno ob Paki. Zato priporočam vsem, ki se ukvarjajo s pridelavo vina, da se vključijo v društvo, saj so doseženi rezultati pravi kazalnik pomena organiziranega delovanja. Z moje strani gre velika pohvala delovanju društva, nedavnemu in sedanjemu predsedniku ter članom upravnega odbora. Zaslužijo si, tako kot tudi mnogi odlični vinarji, moje čestitke,« s pohvalami ni skoparil Vodovnik.

Slovesno razglasitev najboljših vin ter vinarjev v Šmartnem ob Paki je počastila aktualna, 20. slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je nagrajence spodbudila k nadaljnji ljubezni do vinske trte in pridelovanju žlahtne kapljice. Še posebno pa je čestitala dvema: za belo (chardonnay) Jožetu Kuglerju iz Malega Vrha ter za rdeče (modri pinot) Martinu Pungartniku iz Vinske Gore. Z najvišjo oceno – 18,46 (Kugler) in 18,30 (Pungartnik) – sta postala šampiona leta.

 

Deli s prijatelji