ODLOČITEV

V podporo Janši odhaja tudi Stres

Objavljeno 28. marec 2013 19.57 | Posodobljeno 28. marec 2013 21.52 | Piše: A. K.

Po njegovi oceni je izključitev Janše politizacija, ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN.

Anton Stres.

LJUBLJANA – Potem ko je v sredo upravni odbor Slovenskega centra PEN z večino glasov sprejel odločitev o izključitvi Janeza Janše iz članstva, dan pozneje pa je v bran slednjemu iz centra izstopil tudi literat, esejist, prevajalec in nekdanji minister za kulturo Andrej Capuder, se je za tako potezo odločil še nadškof Anton Stres.

»Izključitev gospoda Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN je po moji oceni in globokem prepričanju politizacija, ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN. Ker bi moje nadaljnje članstvo v Slovenskem centru PEN lahko pomenilo, da se s tem strinjam, z današnjim dnem nepreklicno izstopam iz Slovenskega centra PEN,« je v izstopni izjavi sporočil Stres.

Janša: Na kaj naj se pritožim?

Janša je v sredo upravni odbor Slovenskega centra pozval, naj mu posreduje citate izjav, ki naj bi bile v nasprotju s pravili PEN in zaradi katerih so ga izključili ter dodal: »Ali ni temeljno poslanstvo PEN, da brani svobodo izražanja? Tu pa pravite, da me izključujete ravno zaradi mojih izjav, ki pa jih za povrh še nikjer ne navedete. Na kaj naj se torej pritožim?«

»Poteptali so svojo ustanovno listino«

Capuder je pojasnil, da se je na izstop odločil v ugovor »servilni potezi slovenskega PEN, ki je bila izglasovana v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda«. Dodal je, da izstopa iz »druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino«, in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako. 

Deli s prijatelji