V GORAH

V planinskih kočah hvaležni za sonce

Objavljeno 12. september 2015 23.55 | Posodobljeno 12. september 2015 23.55 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: planinska koča

Gospodarska komisija Planinske zveze Slovenije (PZS) je v sredini letošnje poletne planinske sezone na podlagi vprašalnika izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč. V Sloveniji je 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 163 oskrbovanih planinskih koč. Letošnja sezona je dobra, izrazito boljša od lanske, zaznamovane z dežjem.

Pogačnikov dom na Kriških podih. Foto: Manca Čujež/PZS

Letošnjo sezono je zaznamovalo precej novih pridobitev v planinskih kočah, kot so na novo vgrajene čistilne naprave, zalogovniki vode in akumulatorji za sončne elektrarne, nova strešna kritina ali žlebovi, obnova kuhinj in jedilnic ter ureditev okolice oziroma ceste do koče.

Med visokogorskimi kočami se lahko z nadpovprečno sezono pohvali Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m, PD Radovljica). »Letošnja sezona je zelo dobra, obišče nas celo več planincev kot v dobrih prejšnjih sezonah, na primer predlani,« pove Neža Rus, oskrbnica planinskega doma v Julijskih Alpah z 80 ležišči, ki ima od lani čistilno napravo.

Manj prenočitev, več dnevnih gostov

»Če pozabimo lansko slabo poletno sezono, je letošnja primerljiva s prejšnjimi,« poudarja Simon Gregorc, dolgoletni oskrbnik Kamniške koče na Kamniškem sedlu (1864 m, PD Kamnik). »Zaradi lege med Kocbekovim domom na Korošici in Frischaufovim domom na Okrešlju imamo manj prenočitev, a največ dnevnih gostov, zato zagotovo prodamo več hrane kot druge koče v okolici.« Kočo v Kamniško-Savinjskih Alpah obišče več domačih kot tujih planincev, ki pridejo večinoma z Okrešlja. Lastnico certifikata do okolja prijazna planinska koča so z evropskimi sredstvi pred štirimi leti popolnoma prenovili – obnovili so kopalnice, sobe in jedilnico ter posodobili sončne celice, letos pa so zamenjali še vetrnico.

Koča na Golici (1582 m, PD Jesenice) prav tako letos privablja veliko planincev, pri čemer ji pomaga lega v sredogorju. »Lani smo imeli kljub dežju dober obisk, saj planinci niso hodili v visokogorje, letos pa je obisk še malo boljši,« o letošnji sezoni pove oskrbnica Bojana Hiti. »Zadovoljna sem, nam pa sezono tako lani kot letos delajo tujci, ki pri nas prenočujejo med hojo na poti Via Alpina. Med dnevnimi izletniki prevladujejo slovenski in avstrijski planinci, med tistimi, ki prenočujejo, pa je 90 odstotkov tujcev.«

Na dobro obiskani koči v Karavankah so spomladi popravili balkon, markacisti so s stopnicami in odvodnjavanjem posodobili pot, pred dnevi so še zamenjali žlebove in na Golici postavili spominsko znamenje ob 110-letnici nekdanje Kadilnikove koče na Golici, ki so jo 29. avgusta zaznamovali skupaj s 60-letnico pesmi Na Golici in Ansamblom Saša Avsenika v gosteh.

Koče tudi informativna točka

»Veseli smo, da je letošnja sezona veliko boljša od lanske oziroma primerljiva s petletnim povprečjem,« poudarja načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. »To je dobra spodbuda oskrbnikom in društvom pri nadaljnjem vzdrževanju koč in obnovah, da jim bo uspelo tudi iz sezone pridobiti nekaj sredstev za gradnjo čistilnih naprav in varovanje okolja.«

Planinska društva se srečujejo s težavami zaradi vse strožjih pogojev za zaposlovanje v kočah. S skupnimi močmi se trudijo za zadovoljstvo planincev pri oskrbi in ponudbi. »Spodbujamo oskrbnike, da niso le dobri gostitelji, temveč da zna osebje v planinskih kočah tudi podati informacije o poteh, vremenu in drugem, kar zanima planince. Veseli smo predvsem pohval planincev, ob kritikah pa se zavedamo, da se pojavljajo tudi napake,« sklene Rabič. Poleg preostale promocije planinskih koč je PZS letos izdala brezplačna letaka planinskih koč v Julijskih Alpah ter v osrednjem delu Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank.

 

Deli s prijatelji