POZOR

V piščančjem mesu odkrili salmonelo

Objavljeno 24. marec 2017 08.31 | Posodobljeno 24. marec 2017 08.31 | Piše: A. L.

Gre za pošiljko iz Tajske.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – »Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je letos v obratih odobrenih hladilnic zaznala pošiljke zamrznjenih perutninskih prsi. Te so bile brez kože in kosti ter slane (najmanj 1,2 odstotka soli), pripravljene v obratih Brazilije in Tajske. Pri analiznem preizkusu je bila ugotovljena Salmonella enterica ser. Stanley v pošiljki iz Tajske, kar ni skladno z zakonodajo (Uredba 2073/2005), zato je bil izveden odpoklic in umik prek sistema hitrega obveščanja RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Poleg tega pa je bil na vseh pošiljkah, tako iz Brazilije kot iz Tajske, rok uporabnosti zamrznjenih piščančjih prsi nenavadno dolg – 18 mesecev in več ali pa celo določen kot rok minimalne trajnosti (uporabiti najmanj do ...). UVHVVR je o svojih ugotovitvah 6. marca 2017 obvestil Evropsko komisijo prek sistema upravne pomoči in mreže za boj proti goljufijam na področju hrane. UVHVVR spremlja vse razpoložljive podatke in bo glede na prejete informacije tudi takoj ukrepal, skladno s svojimi pristojnostmi.« To so pred dnevi objavili na spletni strani UVHVVR.

Goljufive prakse

O odkritju množične korupcije in goljufive prakse pri proizvodnji govedine in perutnine v številnih obratih v Braziliji poroča tudi Evropska komisija, ki jo povzema uprava za varno hrano. 

17. marca letos je Evropska komisija pisno pozvala brazilske oblasti k pojasnitvi zadeve in o podrobnih informacijah ter posledicah za varnost uvoženega mesa iz Brazilije za evropskega potrošnika. Tri dni kasneje je prišel uradni odgovor Brazilije, v katerem navajajo, da je šlo za odkritje goljufij v 21 obratih, od katerih so štirje odobreni za izvoz v EU – ti štirje obrati bodo takoj izključeni s seznama odobrenih obratov za uvoz mesa v EU.

Prek Luke Koper od 2013 do 20. marca 2017 iz Brazilije na ozemlje Republike Slovenije ali ozemlje EU ni bilo uvoza govejega ali perutninskega mesa. Za živila, ki so vstopila na ozemlje EU prek drugih vstopnih točk, po pregledih na prvi vstopni točki velja prost pretok. »To pomeni, da ni nadzora na notranjih mejah med državami članicami in ne moremo izključiti možnosti prisotnosti mesa iz Brazilije na ozemlju Republike Slovenije,« so sporočili iz UVHVVR.

Deli s prijatelji