RAZISKOVALNI PROJEKT

V Piranu med kopalci želvi s satelitskim oddajnikom

Objavljeno 08. avgust 2014 13.53 | Posodobljeno 08. avgust 2014 13.30 | Piše: B. P., STA

Raziskovalci bodo prek oddajnikov, ki so ju namestili na želvi, zbirali podatke o lokaciji želv in njunem vedenju.

Še vedno ni znano, kam mlade želve odpotujejo pozimi, kakšno je njihovo vedenje ter ali se spuščene po koncu zime vrnejo v poletne prehranjevalne habitate severnega Jadrana.

PIRAN – Predstavniki Inštituta za biodiverzitetne študije Univerze na Primorskem bodo danes na plaži pri Akvariju v Piranu v morje prvič spustili želvi s satelitskim oddajnikom, poimenovani Mauro in Rino. Vodja projekta Bojan Lazar je povedal, da bodo tako dobro leto zbirali podatke o lokaciji želv in njunem vedenju.

Kot je dejal Lazar, gre za raziskovalni projekt, ki je del mednarodnega projekta Mreže za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu NETCET, financira pa ga EU. Namen projekta je boljše poznavanje biologije in obnašanja želv v Jadranu, kar je osnova za učinkovito zaščito teh ogroženih morskih vretenčarjev na področju Jadrana.

Lazar ocenjuje, da je satelitska telemetrija zelo sodobna in tehnično napredna metoda, s katero v realnem času lahko pogledajo, kaj želve počnejo v morskem tridimenzionalnem okolju, kje se nahajajo, kako se obnašajo, kako izkoriščajo morske habitate in kako migrirajo.

Želve, predvsem mlade, se namreč v našem morju zadržujejo med majem in oktobrom, v mrzlem delu leta pa se pomaknejo nekoliko južneje. Kam mlade želve odpotujejo pozimi, kakšno je njihovo vedenje ter ali se spuščene po koncu zime vrnejo v poletne prehranjevalne habitate severnega Jadrana, še vedno ni znano.

Prav prek satelitskih oddajnikov bodo raziskovalci, ki tesno sodelujejo z ribiči, ki občasno v svoje mreže ujamejo tudi morske želve, identificirali kritične habitate, ki so pomembni za njihovo zaščito. Satelitsko sledenje ene take živali stane med 5000 in 6000 evri, je še dejal Lazar.

Deli s prijatelji