(PO)BOŽIČNO DARILO

V petek snežinke, temperature zjutraj globlje pod ničlo

Objavljeno 23. december 2014 12.58 | Posodobljeno 23. december 2014 13.02 | Piše: Mo. S.

Letos ne bomo pričakali večjih količin snega, lahko ga zapade le kakšen centimeter, pa še to le ponekod.

V ponedeljek bodo temperature padle tudi do minus 16 stopinj Celzija.

LJUBLJANA – Čakate sneg? Utegnete ga dočakati dan po božiču, a le za vzorec. »Sneg bo predvsem na severni strani Alp, pri nas pa centimeter ali dva v petek zjutraj. In bojim se, da je to za letos vse,« nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Še največja možnost sneženja bo na Kočevskem.

Danes bo sicer še zmerno do pretežno oblačno, v severnih in vzhodnih krajih pa se bo delno razjasnilo. Jutri bo v jugozahodni in ponekod v osrednji Sloveniji pretežno oblačno, občasno bo ponekod rosilo, drugod pa bo deloma jasno. Še bo pihal veter zahodnih smeri. Jutranje temperature se bodo gibale med 3 in 8 stopinjami Celzija, v zatišnih legah severne Slovenije med –3 in 0, čez dan pa se bo ogrelo do 14, v severnih krajih do 5 stopinj.

Fronta v noči na petek prinaša mraz

Četrtek bo še pretežno oblačen z občasnim rosenjem, v noči na petek se bo s prihodom hladne fronte povsod pooblačilo, rahle padavine pa bodo prehodno zajele večji del države. Ohladilo se bo in meja sneženja se bo hitro spuščala, a bo padavin malo.

Od petka naprej bodo temperature postale tudi bolj zimske, je pa to odvisno od lege. »Kjer bo prevetreno, ne bo šlo zelo globoko pod ničlo, kjer bo zatišje, bo pa zjutraj od –8 do –4,« pravi Gregorčič in dodaja, da se bodo dnevne temperature gibale med 0 in 2 ali 3 stopinjami Celzija.

Čeprav je desetdnevna napoved kazala, da utegne sneg do nižin zapasti tudi od nedelje naprej, pa najnovejše napovedi tega ne potrjujejo, saj bo ciklon predaleč nad južno Italijo, da nas bi dosegel. Pri nas bo sicer hladno, sneženja pa ne bo.

»Dokaj normalno zimsko vreme bo, žal pa brez snega,« meni Gregorčič.
 

Deli s prijatelji