ZIMA, ZIMA BELA

V petek na smučanje na Krvavec

Objavljeno 15. december 2011 20.50 | Posodobljeno 15. december 2011 16.51 | Piše: T. L./STA

Večina smučišč še čaka na sneg ali nižje temperature.

Čeprav je imel čelado, je smučar na Krvavcu tako nesrečno padel, da je umrl v kliničnem centru.

LJUBLJANA – Za smučarje in žičničarje težko pričakovana smučarska sezona se bo v petek začela na Krvavcu. Pripravljeni sta progi 1 in 6, ki sta vezani na štirisedežnico Tiha dolina, ob obilnejših padavinah pa bodo verjetno v nedeljo zagnali še šestsedežnico. Če bo držala vremenska napoved, ki obeta sneg, bo predvidoma v nedeljo mogoča tudi smuka na Kaninu.

»S težkimi mukami, a z nasmehom na obrazu bomo v petek zagnali naprave,« je dejal vodja komerciale in marketinga v družbi RTC Krvavec Luka Vrančič.

Prvi smučarji iz Hrvaške že na Krvavcu

Danes zvečer pričakuje, da bo trenutnemu dežju sledilo sneženje, ob nižjih temperaturah pa bodo nadaljevali izdelovanje tehničnega snega. Ne glede na vreme sta že pripravljeni dve smučišči, na Krvavec pa so iz Hrvaške že prispeli prvi tuji smučarji. Pričakujejo še skupino turistov iz Madžarske, ki jim bo v petek sledila še skupina od 450 do 500 smučarjev iz Srbije, je povedal Vrančič.

Tudi na najviše ležečem slovenskem smučišču, na Kaninu, se veselijo napovedanega snega, kljub temu pa je direktor ATC Kanin Simon Klaut zaradi znane nepredvidljivosti Kanina previden v napovedih. Trenutno je na Kaninu 40 centimetrov snega, za smučanje na skalnatem terenu mora zapasti skupno najmanj 70 centimetrov snega. Klaut glede na vremensko napoved računa, da bi lahko naprave pognali v nedeljo, ko je sicer napovedano lepo vreme.

Čakajo na nižje temperature

Na Pohorju za zdaj še ni dovolj snega za zagon naprav, prav tako izdelovanja tehničnega snega ne dopuščajo razmeroma visoke temperature. Če bo zapadlo dovolj snega, bi lahko konec vikenda pognali naprave na Kopah, Arehu, v Ribnici na Pohorju in na vrhu Mariborskega Pohorja.

Zagotovo pa bodo žičničarji na Pohorju ob napovedanem padcu temperatur nadaljevali izdelovanje tehničnega snega. Tako bi bila smuka mogoča v prvi polovici prihodnjega tedna, je dejal direktor GTC Kope in Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek.

Na Voglu deset centimetrov snega

Na Rogli ta konec tedna še ne bodo zagnali naprav, čakajo na padec temperatur, da bodo lahko nadaljevali zasneževanje, je povedala Tina Tinta Kovačič iz službe za stike z javnostjo v družbi Unior. Podobno je v Kranjski Gori.

Na Voglu je do zdaj zapadlo deset centimetrov snega, kar še ni dovolj za smučanje. V soboto pa bo začela obratovati nihalka, so povedali v Žičnicah Vogel.
 

Deli s prijatelji