NADOMESTNA

V parlament prihaja brezposelna sestrična Urške Bačovnik Janša

Objavljeno 17. oktober 2012 14.47 | Posodobljeno 17. oktober 2012 18.09 | Piše: T. L.

Poslanca SDS Ljuba Žnidarja bi lahko nadomestila Alenka Koren Gomboc, ki pa naj bi imela težave s spričevalom.

Alenka Koren Gomboc je v težavah zaradi spričevala.

LJUBLJANA – Poslanca SDS Ljuba Žnidarja, ki zapušča parlamentarne klopi in se po vladnem 'dekretu' seli na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, naj bi glede na volilni izid nadomestila Alenka Koren Gomboc. O njenem prihodu v parlament bodo poslanci odločali že na redni seji prihodnji teden. 

Kot pa poroča Dnevnik, Žnidar poslanske klopi ni zapustil povsem prostovoljno, ampak naj bi mu pri prehodu na Črnačevo ministrstvo 'pomagali' v vodstvu stranke SDS, da bi s tem zagotovili službo brezposelni Koren Gombočevi, ki je med drugim sestrična soproge predsednika vlade Urške Bačovnik Janša.

Iz banke zaradi ponarejenega spričevala?

O morebitni bodoči nadomestni poslanki pa kroži kar nekaj neprijetnih informacij. Časnik Dnevnik je tako prejel anonimno pismo, v katerem avtorji navajajo, da naj bi bila Koren Gombočeva zaradi ponarejenega spričevala pred leti celo izgubila službo v eni od koroških poslovalnic SKB. Gombočeva je za časnik potrdila, da je bila zaposlena v slovenjgraški enoti SKB, sama pa pravi, da so se razšli iz poslovnih razlogov. Ali je res morala zapustiti službo zaradi ponarejenega spričevala, nam v SKB niso ne potrdili ne zanikali, saj da gre za osebne podatke, ki jih ne morejo posredovati javnosti. 

Po kmetijski šoli v Šentjurju se je Alenka zaposlila kot trgovka, nato pa je opravila prekvalifikacijo. Ko je želela na Delavski univerzi v Žalcu končati srednjo ekonomsko-poslovno šolo, pa ji je 'nekdo', kot je dejala sama, svetoval, da lahko izobrazbo pridobi tudi po krajšem postopku. Da je nekaj vendarle narobe, je ugotovila šele, ko je začela prejemati nenavadna SMS-sporočila, češ da nekateri delovna mesta v SKB zasedajo tudi z neustrezno izobrazbo. Takrat je to tudi prijavila ustreznim organom, kjer je pustila vse podatke, tudi o telefonski številki, s katere je prejemala sporočila, poroča Dnevnik.

Tudi v DZS nima več službe

Čeprav je v svojem življenjepisu pred državnozborskimi volitvami natančno opisala, kje je bila do takrat zaposlena, zaposlitve pri SKB ni natančno navedla – uporabila je namreč samo termin v bančništvu (glej življenjepis v okvirčku). Nazadnje je bila zaposlena v DZS (kar je v njenem življenjepisu navedeno kot njena zdajšnja zaposlitev), od koder pa so za Dnevnik sporočili, da ji je delovno razmerje letos prenehalo. Za časnik je Koren Gombočeva pojasnila, da naj bi se že prihodnji mesec zaposlila kot samostojna podjetnica, potrdila pa je tudi sorodstvo z Urško Bačovnik Janša. Dodala je še, da stiki med njima niso pogosti.

Zaradi zapletov z izobrazbo Koren Gombočeva še ne ve, ali bo sprejela poslanski mandat. Če se bo položaju odpovedala, bo to mesto pripadlo Miru Petku, ki pa bi se zato moral odpovedati službi direktorja direktorata za medije.

DZ izobrazbe ne bo preverjal

Na omenjene navedbe se je danes odzval tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki je za STA dejal, da DZ izobrazbe Koren Gombočeve ne bo preverjal, ker za to nima nobene podlage. Kot je dejal, sicer poslanke in konkretnega primera ne pozna, vendar gre po njegovem mnenju v prvi vrsti za stvar, ki jo mora proučiti ter se ustrezno odzvati njena stranka in poslanska skupina. Za pojasnila so se novinarji sicer obrnili tudi na SDS, kjer pa so odgovorili, da naj si pogledajo življenjepis (v okviru).

Življenjepis Alenke Koren Gomboc, ki je objavljen na spletni strani stranke SDS

Rodila se je leta 1975. Svoje otroške in mladostne dni je preživela v vasi Bevče pri Velenju. Doma so imeli veliko kmetijo in prioriteta je bilo delo. Z bratom dvojčkom sta končala OŠ na Gorici v Velenju, nato je šolanje nadaljevala na srednji kmetijski šoli v Šentjurju. Ko je doma postalo jasno, da bo brat prevzel kmetijo, se je sama zaposlila v trgovskem podjetju Miklavc. V podjetju je delala sedem let in v tem času je opravila tudi prekvalifikacijo poklica. Ker sta se lastnika podjetja razšla, so si delavci morali poiskati novo zaposlitev. Nato se je zaposlila v podjetju Fori, zatem v bančništvu, zdaj pa je že četrto leto zaposlena v DZS, d. d., kjer opravlja delo prodajnega svetovalca na delovnem mestu komercialnega referenta. V vmesnem času se je izobraževala in pridobivala nova znanja. Vpisala se je na B2-izobraževalni center, program ekonomski tehnik. Na ZDU – združenje družb za upravljanje investicijskih skladov – GIZ je opravila preizkus strokovnih znanj s področja trženja investicijskih skladov in prodaje investicijskih kuponov oziroma delnic investicijskih skladov ter pridobila certifikat o proaktivni prodaji.

V politiki je aktivna zadnjih pet let, sicer pa je že vrsto let članica SDS. Najprej je bila predsednica ŽO SDS koroške regije, danes pa je podpredsednica sveta ŽO SDS. Na lokalnem nivoju je bila aktivna članica Turističnega društva Dravograd. Po zadnjih lokalnih volitvah pa je članica vaške skupnosti Vič.

Je poročena in mati dveh otrok, z možem sta si zgradila hišo, na kar sta tudi izjemno ponosna. Poleg politike jo veseli gasilstvo – v Bevčah je bila dolgoletna gasilka in si je tudi pridobila naziv izprašani gasilec. Zaradi pomanjkanja časa pa mora ta hobi za zdaj počivati. Zelo rada dela z ljudmi in za ljudi. Njeno vodilo je, »če ne moreš pomagati, tudi škodi ne«.

 

Deli s prijatelji