BIL BI PREMIER

V parlament ob 14.24 prispela vloga za mandatarja

Objavljeno 01. junij 2014 17.11 | Posodobljeno 01. junij 2014 17.26 | Piše: K. K.

Poslanke in poslanci do poldneva niso predlagali nikogar.

Prijava za predsednika vlade je prišla ob 14.24.

LJUBLJANA – Na naslov glavne pisarne državnega zbora (DZ) je ob 14.24 priromala vloga za predsednika vlade. Kandidat se je javil kar sam, kot je razvidno iz galerije, pa se je podpisal kot Stanislav Kelvišar.

Nadaljujejo ob 16. uri

Kot poroča Slovenska tiskovna agecija, je predsednik državnega zbora Janko Veber je poslance v današnjem nadaljevanju izredne seje obvestil, da do roka, do 12. ure, ni bil vložen predlog za izvedbo tretjega kroga volitev mandatarja. Poslanci se bodo s tem uradno seznanili nekaj čez 16. uro. DZ bo o tem obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, ki naj bi že danes razpustil DZ in razpisal volitve. Te so možne že 13. julija.

Poslancev ni presenetilo, da do roka ni bil vložen predlog za izvedbo tretjega kroga volitev za mandatarja. Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Janija Möderndorferja je zaključek teh postopkov ta hip edina logična poteza. Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa o primernosti volitev poleti pravi, da se je tako pač razpletel položaj.

Möderndorfer je poudaril, da je glede na obstoječo zakonodajo in poslovnik trenutno dogajanje razumno in logično. Volitev poleti si sicer po njegovih besedah v resnici nihče ne želi, a »če druge zakonske poti ne bo, bodo pač 13. julija«. Ob tem je zatrdil, da Zavezništvo Alenke Bratušek ne bo vlagalo ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev. Če jo bodo, jo bodo po njegovih besedah tisti, ki so to napovedali. »Ne znam predvidevati ali pogledati v možgane ustavnih sodnikov in glede na to, da nas presenečajo kar naprej, imajo verjetno kakšno presenečenje pripravljeno tudi za zdaj,« je povedal in pristavil, da v zavezništvu glede 13. julija nimajo nobenih zadržkov.

Podobno kot leta 2000

Tanko je medtem opozoril, da so se za trenutno dogajanje odločili tisti, ki so proučili roke in sprožili takšen proces. To je bila odločitev premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je spomnil. Zagotovil je tudi, da so v SDS na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija. Po njegovi oceni vedno protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni in imajo težave. Na vprašanje, ali se mu zdijo primerne volitve sredi poletja, pa je Tanko odgovoril, da se je »tako razpletla situacija, povezana z ustavno normo, pravili ter poslovnikom. Druge možnosti tukaj pač očitno ni.«

Pred tem, da bi predčasne volitve bile poleti, se je DZ sicer znašel že leta 2000, vendar so v drugem krogu izglasovali prehodno vlado Andreja Bajuka. Podprli so jo poslanci SDS ter takratne skupine SLS + SKD in še dve poslanki. Stranke politične levice so se tedaj zavzemale za čimprejšnje volitve. Prvak SDS Janez Janša pa je dan pred izvolitvijo Bajukove vlade ocenil, da je kakršna koli alternativa neizvolitvi nove vlade za državo slaba, saj »sredi poletja ni mogoče imeti resnih predčasnih volitev«.

Tokrat pa za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni, nihče ni predlagal kandidata za mandatarja in ni prišlo do glasovanja, je danes pojasnil Tanko. Torej po njegovih besedah ostane samo še druga različica: izvedba volitev v rokih, ki jih predpisujeta ustava in ustrezna zakonodaja.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v izjavi za medije danes izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in da je dobro, da se »tega projekta« lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo dalje. Nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar je priznal, da je vendarle pričakoval, da bodo volitve jeseni, a če bodo julija, bodo pač julija.

Deli s prijatelji