UKREPI

V okolici Kemisa še vedno velja: Ne dotikajte se predmetov, zemlje, peska ali trave

Objavljeno 30. maj 2017 23.45 | Posodobljeno 30. maj 2017 23.51 | Piše: STA, S. U.

Koncentracije nevarnih dioksionov in furanov pri vrtcu Žabica so desetkrat manjše od najstrožje meje v Avstriji.

VRHNIKA – Na današnji seji vrhniškega občinskega sveta je zadnje ugotovitve stanja po požaru v Kemisu predstavila tudi Janja Turšič iz Agencije RS za okolje (Arso). Med drugim je analiza tal pri enem od vrtcev pokazala, da so koncentracije nevarnih dioksionov in furanov desetkrat manjše od najstrožje postavljene meje v sosednji Avstriji.

Zaključki, ki so jih na podlagi izvedenih analiz oblikovali pri Arsu, kažejo, da je bil potok Tojnica katastrofalno onesnažen, so se pa koncentracije kritičnih onesnaževal v tednu po požaru v potoku močno zmanjšale.

Pri sanaciji vodotoka bo sicer, kot ugotavljajo, treba upoštevati onesnaženost sedimentov. Analize so namreč pokazale velike vrednosti vsebnosti težkih kovin in kloriranih alifatskih in aromatskih ogljikovodikov.

Pri agenciji so na večjem območju, tudi proti Zaplani, vzeli vzorce tal, tudi danes so vzeli še pet novih. Med drugim so v tleh na igrišču pri vrtcu Žabica preverili onesnaženost tal z nevarnimi dioksini in furani. Izmerili so vrednosti pod enim nanogramom toksičnega ekvivalenta na kilogram.

Ukrepi po požaru v Kemisu

Za boljšo obveščenost o vplivu požara na zdravje ljudi pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vzpostavili posebno telefonsko številko 051 255 133, ki bo od srede na NIJZ na voljo vsak delavnik od 8. do 19. ure. Prebivalci lahko sporočajo morebitna vprašanja, opažanja in ostale informacije tudi na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Na spletni strani NIJZ in v medijih pa bodo poleg vseh aktualnih informacij objavljali tudi odgovore na najpogostejša vprašanja. Na lokalni ravni bo za obveščanje še naprej skrbela civilna zaščita občine Vrhnika, so še sporočili z NIJZ.

Ukrepi in nasveti NIJZ iz preteklih dni pa ostajajo v veljavi, je na seji vrhniškega občinskega sveta povedala Urška Blaznik. Svetujejo, naj se ljudje pri aktivnostih na prostem ne dotikajo predmetov ali zemlje oziroma peska, trave ter ostalih rastlin, ki bi lahko bile onesnažene. Če se pri gibanju zelo praši, naj omejijo take aktivnosti na prostem. Vrtci in šole morajo to navodilo upoštevati dosledno.

NIJZ svetuje še, naj travo na vrtovih, zelenicah pokosijo in zavržejo, odsvetujejo uživanje pridelkov, ki so bili pridelani na zadimljenem območju, in uživanje rib iz lokalnih vodotokov.

V Sloveniji se sicer premalo pozornosti namenja tudi zavarovanjem ekološke odgovornosti, so za STA povedali v nekaterih zavarovalnicah v Sloveniji.

Ker mejnih vrednosti slovenska zakonodaja nima predpisanih, so pri tem za primerjavo navedli referenčne oziroma mejne vrednosti, ki veljajo v Avstriji, kjer so te za otroška igrišča postavljena pri 50 nanogramih, v stanovanjskih naseljih pri 600 nanogramih, za kmetijsko rabo, kjer je meja postavljena najostreje, pa pri 10 nanogramih. V Nemčiji imajo mejne vrednosti postavljene še bistveno višje. Za otroška igrišča pri 100, za stanovanjska naselja pa pri 1000 nanogramih, je predstavila Turšičeva.

Dodala je še, da zrak na Vrhniki po dokončni pogasitvi požara ni bil več prekomerno onesnažen.

Kot je napovedala, bodo spremljanje okolja nadaljevali, kjer bodo zaznali prekomerne vplive požara. Ponovila pa je tudi, da bo Arso zahteval izvedbo sanacije okoljske škode, kjer jo bo mogoče dokazati.

Deli s prijatelji