KRKA

V objemu zelene lepotice

Objavljeno 27. junij 2014 23.22 | Posodobljeno 27. junij 2014 23.22 | Piše: Alenka Kociper

V Kostanjevici na Krki smo že srečali prve pogumne kopalce, čeprav je reka še dokaj mrzla.

Oddih in osvežitev v reki. Foto: arhiv Let, d. o. o.

V mojem otroštvu smo Ormožani še lahko zaplavali v Dravi, danes o tem svojima otrokoma le še pripovedujem z obrežja nekoč čiste reke. Zato pa lahko v reki uživata na Dolenjskem, kjer živijo njuni stari starši po očetovi strani. Krka je še danes primerna za kopanje, zlasti atraktivna je v Kostanjevici na Krki, okoli katere se je kot kača ovila okrog in okrog ter ustvarila majhen otok. Kostanjevičani so s svojo reko silno povezani, na obrežju ima skoraj vsaka otoška hiša ob lesenih pomolih privezan kak čoln, v katerem radi zaveslajo po mirni lepotici. Tudi kopali so se v njej od nekdaj in v vročih poletnih dneh je na njenem obrežju še vedno polno direndaja. Otroci, mladi in malo manj mladi radi zarežejo v rečno gladino, voda pa je dovolj globoka, da zahteva izurjenega plavalca, še posebno kadar se pogumni napotijo proti drugemu bregu. Uradnega kopališča Kostanjevica sicer nima, kopalci pa se najraje zbirajo na obrežju zunaj otoka, streljaj od lesenega mostu, ki vodi na otok. Tu je namreč dovolj prostora na obrežju tudi za igre z žogo in druge norčije ter tudi za mirno poležavanje v senci kakšnega drevesa.

Skok z drevesa

Reke seveda ne moremo primerjati z morjem, ne po širjavi, ne po globini, zlasti pa ne po temperaturi, a kdor živi ob vodi, se pač nauči izkoristiti, kar mu je dano. Domačini Krko dovolj dobro poznajo, da vedo, kje lahko skačejo, čeprav previdnost nikoli ni odveč, mularija pa se kopa tudi takrat, ko večina v vodo ne bi namočila niti palca na nogi. V tem času ima Krka po uradnih podatkih sicer že 18 stopinj C, čeprav se nam je zdela precej bolj mrzla, vsekakor pa ne dovolj topla za sproščeno plavanje.

Otroci se že veselijo počitnic, ko bodo dneve sproščeno preživljali ob reki. Mestna deca jim lahko kar malo zavidajo. Potapljanje, plavanje, čolnarjenje, priljubljena igra je skok v vodo z vrvi, privezane na drevo. Kdor se najdlje zaguga, je zmagovalec. Ob reki ni nikoli dolgčas, pravijo domačini. In otroci? Sicer se veselijo počitnic na morju, a Krke ne bi dali za nič na svetu.

Deli s prijatelji