BOMO UKREPALI SAMI?

»V nujni samoobrambi bomo uporabili strelno orožje zoper begunce«

Objavljeno 07. november 2015 17.15 | Posodobljeno 07. november 2015 17.15 | Piše: S. U.

Hrvati so zapisali, da so stališča slovenskega premierja Cerarja vse bližje stališčem madžarskega Viktorja Orbana.

LJUBLJANA – Begunska kriza v Sloveniji se začasno umirja. Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je danes iz Hrvaške z vlakom prispelo le približno 700 migrantov, v tamkajšnjem zbirnem centru pa jih je bilo zjutraj okoli 500. Iz Šentilja dopoldne v Avstrijo odhaja nekaj več kot 1250 migrantov, vsi begunski centri na območju PU Maribor pa naj bi bili za zdaj prazni. 

Medtem pa je Miro Cerar za Večerovo Sobotno prilogo dejal, da tehnične ovire niso dovolj, če za njimi ni policijsko-vojaške patrulje, ki nadzira prostor. »To pa nikakor ne pomeni, da bomo – razen seveda v nujni samoobrambi – uporabili strelno orožje zoper begunce,« je dejal. Dodal je, da bi bilo tisti hip, ko bi zoper begunce začeli uporabljati orožje, konec Evrope. Sodeč po Cerarjevih besedah, država ne sme dovoliti, da bi bili ogroženi premoženje in ljudje. Za zdaj bomo sicer, kot je dejal, čakali na skupno evropsko rešitev, a če je ne bo, bomo morali ustrezno ukrepati sami.

Še vedno pa so napeti medsosedski odnosi s Hrvati. Na hrvaški spletni strani jutarnji.hr so zapisali, da so stališča slovenskega premierja Cerarja vse bližje stališčem madžarskega Viktorja Orbana. Slednji je požel val kritik, ko je postavil bodečo žico in ograjo na meji s Srbijo in Hrvaško.

Slovaki na pomoč

Kakor koli že, na Gruškovju so danes slovenski policisti sprejeli 20 policistov iz Slovaške, ki jim bodo v naslednjih tednih pomagali pri varovanju slovenske meje zaradi povečanega migracijskega toka. Udeležili so se že programa izobraževanja, delati pa začenjajo v nedeljo. Kot ugotavljajo slovenski policisti, so slovaški kolegi motivirani za sodelovanje.

Deli s prijatelji