DISKRIMINATORNO

V NSi zaradi vladnih predlogov na nogah

Objavljeno 02. julij 2013 15.58 | Posodobljeno 02. julij 2013 16.03 | Piše: STA, A. L.

»Nasprotujemo temu, da bi očete silili h koriščenju starševskega dopusta. Starša naj se sama odločita, kdo bo koristil starševski dopust,« je poudarila Ljudmila Novak.

Iz leta 2012.

LJUBLJANA – V NSi ocenjujejo nekatere spremembe, ki jih prinaša predlog novega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kot neustrezne. Kot diskriminatorno pa ocenjujejo predlagano odpravo dodatka, ki ga starši zdaj dobijo v primeru, če njihov otrok ne hodi v vrtec.

Pravica, ki se ne sme odvzeti

»Predlagani odvzem dodatka v primeru, ko otrok ostane v domačem varstvu, je diskriminatoren,« je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka NSi in predsednica stranke Ljudmila Novak. Nekateri starši se odločijo, da njihov otrok ne bo hodil v vrtec, in te pravice jim ne smemo odvzeti, meni. Opozarja, da je za državo in občino ceneje, če je otrok v domačem varstvu.

V NSi imajo tudi pomisleke glede predlagane ureditve starševskega dopusta. »Nasprotujemo temu, da bi očete silili h koriščenju starševskega dopusta. Starša naj se sama odločita, kdo bo koristil starševski dopust,« je poudarila. 

Materialno kaznovana za drugega otroka

Tudi predlog, po katerem bo višina nadomestila za porodniški dopust omejena, se jim v NSi ne zdi ustrezen. »Ženska se tako ne bo odločala za drugega ali tretjega otroka, ker bo sicer materialno kaznovana,« je opozorila Novakova. Na ministrstvu za delo so v ponedeljek predstavili novi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerim želijo povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela s spodbujanjem očetov k večji uporabi starševskega dopusta. Predlog zakona je v enomesečni javni razpravi, uveljavitev zakona pa je predvidena z letom 2014.

Glavni razlog za njegov sprejem je implementacija evropskega pravnega reda v slovensko zakonodajo. Starševsko varstvo in še zlasti starševski dopust po navedbah ministrstva bistveno prispeva k odpravljanju razlik med ženskami in moškimi na trgu dela, saj omogoča, da ženske po rojstvu otroka ostanejo aktivne na trgu dela. Njegov namen je tudi spodbujanje enakovrednejše porazdelitve obveznosti varstva in nege otrok med ženskami in moškimi.

Manj prilivov

Matej Tonin, ki je spregovoril o predlogu za zvišanje davkov, pa meni, da so »napovedani novi davki korak k uničenju Slovenije«. V NSi po njegovih besedah ocenjujejo, da ne gre za »korak v pravo smer«. Zaradi višjega DDV konec leta zagotovo ne bo 250 milijonov evrov več v proračunu, opozarja. Izkušnje iz nekaterih drugih držav namreč kažejo, da je prilivov po zvišanju davkov manj in ne več.

Nova nacionalizacija

Predlagani davek na nepremičnine pa pomeni »novo nacionalizacijo in razprodajo slovenskega premoženja«, meni. Za »nacionalizacijo« bo šlo po njegovem pojasnilu v primeru, če posameznik ne bo mogel plačati davka na nepremičnino, »država se bo usedla nanjo in jo zasegla«.

Za razprodajo bo po njegovem šlo v primerih, ko lastniki nepremičnin ne bodo mogli plačevati davka in bodo zato prisiljeni nepremičnino prodati. V NSi se poleg tega zavzemajo za to, da bi bogoslužne objekte izvzeli iz obdavčenja.

Deli s prijatelji