PEKLENSKA VROČINA

V Novem mestu namerili 39 stopinj

Objavljeno 03. avgust 2013 18.00 | Posodobljeno 03. avgust 2013 23.05 | Piše: STA, Ma. F.

Zelo vroče bo sicer predvidoma še do druge polovice prihodnjega tedna, ko naj bi temperature po nižinah ostale nad 35 stopinjami Celzija.

LJUBLJANA – Peklenska vročina je v polnem zamahu zajela Slovenijo. Kot so napovedali vremenoslovci, je prva avgustovska sobota izredno vroča. Na treh merilnih postajah so izmerili rekordne vrednosti: v Ljubljani 38,2 stopinje (kar je najvišja temperatura v zadnjih 50 letih), Novem mestu 39,4 stopinje in Slovenj Gradcu 37,8 stopinje. Nadpovprečno vroče je tudi v gorah, na Kredarici je namreč termometer pokazal 18, na Voglu pa kar 26 stopinj. Čez magično mejo 40 stopinj Celzija pa se je temperatura okoli 16. ure povzpela v Črnomlju. 

Zelo vroče bo sicer predvidoma še do druge polovice prihodnjega tedna, ko naj bi temperature po nižinah ostale nad 35 stopinjami Celzija. Tudi toplotna obremenitev bo še naprej zelo velika. Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur še vedno velika nevarnost požarov v naravi.

Glede na izjemno visoke temperature so se mnogi namenili proti morju, kjer pa so jih pričakale dolge kolone vozil. Nekateri se hladijo v rekah in jezerih, spet drugi pa skrbijo, da vročina ostane pred vrati hiše in poskušajo ohranjati prijetno bivalno temperaturo. 

Nič bolje se ne godi našim severnim sosedom

Po celotni Avstriji še nikoli avgusta ni bilo tako vroče kot danes. Vrstijo se mesta, kjer je temperatura bliže 39 kot 38 stopinjam Celzija. Celo na Dunaju so namerili 38,5 stopinje Celzija.
V Seibersdorfu v Spodnji Avstriji so danes izmerili 39,7 stopinje Celzija, s čimer je bil izenačen dosedanji avstrijski vročinski rekord. Tega so zabeležili leta 1983, ko so v Dolah namerili prav toliko. A v Dolah so kmalu dobili svoj rekord nazaj, saj so danes namerili 39,9 stopinje Celzija.

Potijo se tudi Nemci

Tudi v Nemčiji vročina ne popušča. Na zahodu države sicer temperature po zaslugi neurij malo upadajo in bo nedelja znosna, na vzhodu in jugu Nemčije pa naj ne bi imeli te sreče.

Balkan se bo še segrel

Pasje vroče, čeprav še ne rekordno, je medtem še naprej tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, od koder so danes poročali o nekje 37, 38 stopinjah Celzija. Tudi na Balkanu naj bi bilo v prihodnjih dneh le še bolj in bolj vroče.

Kam pa ste vi pobegnili pred rekordno vročino? Pošljite nam fotografije, kako se hladite.

Deli s prijatelji