DNEVI NARODNIH NOŠ

V nošo sta se prvič odela še kot fant in dekle

Objavljeno 17. september 2014 23.16 | Posodobljeno 17. september 2014 23.16 | Piše: Primož Hieng

Že 44. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamnik kljub dežju prinesli radost.

Veseli Podgorci na starem traktorju in v narodnih nošah Foto: Primož Hieng

Menda so si organizatorji Šuštarske nedelje v Tržiču in suhorobarskega semnja v Ribnici ter dnevov narodnih noš v Kamniku že pred desetletji razdelili termine, da si ne bi s sodelujočimi in obiskovalci preveč hodili v zelje. Tržičani in Ribničani so imeli letos na prvo septembrsko nedeljo izjemno srečo z vremenom in obiskom, Kamničanom pa jo je minule dni, od četrtka do sobote, vreme pošteno zagodlo, le v nedeljo smo videli nekaj več sonca.

Tako smo žal minuli konec tedna doživeli bolj mokre 44. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, saj so morali organizatorji nenehno prilagajati program obupnim vremenskim razmeram. Vendar kislih obrazov ni bilo videti, ravno nasprotno, v štirih dneh je bilo na kamniških ulicah in trgih veliko veselih in razpoloženih obiskovalcev. Celo najstarejši Kamničani vedo povedati, da je bilo za narodne noše, kot večina pravi tej vsakoletni prireditvi, vedno lepo vreme, predvsem na nedeljo, ko se po mestu v naročju planin odvije pisan sprevod noš z vseh koncev Slovenije in iz tujine. Vreme je vedno zdržalo toliko, da so povorko izpeljali, in je nikoli ni bilo treba odpovedati. K sreči je bilo tako tudi minulo nedeljo.

V teh štirih dneh se je v Kamniku zvrstilo kar več privlačnih prireditev, na primer četrtkovo odprtje razstave Alenke Pakiž Mala maša za suknjo vpraša, na kateri je avtorica predstavila vrhnja oblačila na Slovenskem v 19. in 20. stoletju. Pakiževa pravi, da bi obiskovalcem rada približala značilnosti vrhnjih oblačil pred sto ali sto petdesetimi leti. »Navdušena sem nad odprtostjo muzejev, s katerimi sodelujem, in zbiratelji, ki ohranjajo oziroma poustvarjajo oblačilno dediščino,« je povedala. Po petkovem uradnem odprtju prireditve bi morala nastopiti Natalija Verboten s skupino in ansambel Špica, vendar so ju zaradi dežja in mraza odpovedali. Tudi sobotni srednjeveški del na Malem gradu je zaradi dežja odpadel, prav tako so odpovedali kuhanje Etine velike rižote.

Izbor za naj vrhnje oblačilo

Več sreče so imeli harmonikarji, ki so se udeležili 9. tekmovanja za pokal dnevov narodnih noš. Z vrta kavarne Veronika so predtekmovanje, na katerem je nastopilo kar 31 godcev, preselili v istoimensko galerijo, finalne nastope pa so v dežju izpeljali pod streho velikega odra na Glavnem trgu. Gledalci so se razveselili izjemnih nastopov mladih in tudi starejših harmonikarjev, pokale pa so prejeli Matic Jeraj, Ana Jesenovec, Stane Makovec in Luka Mlakar, ki je hkrati postal tudi naj ljudski godec, ter Erik Šavron, ki je bil med drugim tudi absolutni zmagovalec tekmovanja.

Zvečer so si obiskovalci lahko ogledali revijo kostumov in narodnih noš ter izbor za naj vrhnje oblačilo. Zmagovalca sta bila Alanka Holešek za naj vrhnje žensko oblačilo in Zdravko Smrekar za naj vrhnje moško oblačilo. Oder so nato zavzeli člani skupine Mambo Kings in Pero Lovšin. Nedeljsko dopoldne je končno prineslo sonce in več obiskovalcev, ki so si med drugim lahko ogledali nastope izraelske, madžarske in finske folklorne skupine. Na slikoviti Šutni so rokodelci pokazali svoje dejavnosti in kupcem ponudili najrazličnejše izdelke domače in umetnostne obrti.

Točno ob 15. uri je z južnega dela Kamnika proti Šutni in Glavnemu trgu krenila pisana povorka konjenikov in kočij, narodnih noš iz tujine in različnih krajev Slovenije, preoblečeni pa so bili tudi člani številnih folklornih skupin. Sodelovali so še starodobni kolesarji in prav taki traktorji, pridružili so se jim kamniški čebelarji ter skavti in taborniki. Sem in tja je padlo celo nekaj kapelj dežja, vendar to ni skalilo veselega razpoloženja, ljudje pa so na vsej trasi z navdušenjem pozdravljali živi muzej narodnih noš.

Med tisočglavo množico sta bila tudi domačina Martina Golob Bohte in njen mož Maks, ki sta legendarni par vsakoletne kamniške prireditve. »V nošo sva se prvič oblekla, ko sva bila še fant in dekle,« je povedala gospa Martina. »Od leta 1966 sva sodelovala v vseh sprevodih, le enkrat sem se morala odpovedati sodelovanju. Pljučnica mi je preprečila, da bi si nadela nošo. Mož je vseeno odšel v sprevod in sem ga zaradi svoje bolezni posodila neki drugi noši.«

Letošnje dneve so končali z glasbo treh domačih ansamblov. Z besedami je prireditev sklenil kamniški župan Marjan Šarec, ki se je v govoru najprej spomnil prizadetih v poplavah in se zahvalil vsem obiskovalcem, ki so kljub slabemu vremenu obiskali največjo etnološko prireditev v Sloveniji: »Narodne noše in oblačilna dediščina ponazarjajo bistvo Kamnika, dušo Kamnika in tisto, kar Kamnik najbolj ceni, in to je tradicija, združena s sedanjostjo in umerjenostjo naprej. Vabljeni prihodnje leto na že 45. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.«

Deli s prijatelji