PREVIDNO

V noči na nedeljo okrepitev padavin, možen hiter porast hudournikov

Objavljeno 15. november 2014 14.19 | Posodobljeno 15. november 2014 14.19 | Piše: STA, A. L.

V nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodnem in južnem delu države, vendar predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov.

ILIRSKA BISTRICA – Tudi poplavne razmere v ilirskobistriški občini se za zdaj izboljšujejo. Kot je danes pojasnil poveljnik občinske civilne zaščite Janko Slavec, v vaseh Bač in Koritnice počasi končujejo prečrpavanje vode iz poplavljenih objektov, tudi reka Reka ne povzroča več težav. Skrb pa ostaja zaradi štirih aktivnih plazišč v občini.

Tako površinske vode kot tudi podtalnica še naprej upadajo. Po Slavčevih besedah v Koritnicah prečrpavajo vodo še iz osmih objektov, na Baču pa le iz štirih. V občini za zdaj ostaja na terenu okoli 15 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Gasilske enote, ki so prišle na pomoč iz okoliških občin, niso več potrebne.

Zaradi plazu utegne poplaviti potok

Slavec je še pojasnil, da danes poteka ogled štirih aktivnih plazišč v občini. Največ preglavic bi ob morebitnih novih padavinah lahko povzročil plaz v Ilirski Bistrici. Obstaja namreč nevarnost, da bi zasul potok in s tem povzročil poplavljanje bližnje domačije. Zaradi velikega obsega so zmogli s ponjavami prekriti le del plazišča.

Na celotnem območju ilirskobistriške občine je še v veljavi ukrep prekuhavanja vode za prehrano.

Okrepitev padavin

Tudi v Loški dolini in na Cerkniškem se razmere za zdaj izboljšujejo. V noči na nedeljo pa se obeta okrepitev padavin. Kot opozarjajo pri Agenciji RS za okolje (Arso), so v zahodnem in južnem delu države možni tudi močnejši nalivi.

Po napovedih hidrologov bo v noči na nedeljo in v nedeljo možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov. V nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodnem in južnem delu države, vendar predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov.

Deli s prijatelji