ISKANJE KADROV

V NLB s prevelikimi plačili kršili zakon?

Objavljeno 28. avgust 2013 18.30 | Posodobljeno 28. avgust 2013 18.30 | Piše: T. L.

Čeprav bi v NLB zgodbo o plačevanju storitev kadrovski agenciji KFI radi čim prej zaključili, pa je očitno še ne bo konec.

LJUBLJANA – Potem ko so v NLB razkrili zneske plačil, ki jih je banka odštela za storitve mednarodne kadrovske agencije Korn Ferry, pa se zgodba očitno še ne bo končala. V NLB so pojasnili, da jih je sodelovanje z agencijo stalo 680.488 evrov, medtem ko podrobnejši izračun pokaže, da je cena, ki jo je NLB plačala KFI, glede na omejitev plač v slovenskih državnih podjetjih nerazumno visoka, piše Dnevnik.

Za iskanje članov uprave je NLB agenciji plačala  346.300,00 evrov (brez DDV), v postopku pa so preverili in ocenili 264 kandidatov, dva že opravljata delo v banki, tretji pa je v postopku pridobivanja dovoljenja Banke Slovenija, je poročala banka. To pomeni, da je agencija prejela skoraj 350 tisočakov za zgolj tri člane uprave: to so Nimo Motazeda, Archibald Kremser in Andreas Burkhardt. Kadrovske agencije namreč prejemajo plačilo za izbranega in ne zgolj predlaganega kandidata, plačilo pa se praviloma giblje v višini od 30 do 50 odstotkov kandidatovih letnih prejemkov. In še nekaj: člani uprave imajo lahko po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu iz leta 2010 plače omejene na okoli 10.000 evrov bruto, te omejitve pa očitno v NLB niso upoštevali.

Letna plača člana uprave NLB, ki ga je pripeljal KFI, bi v primeru 30- ali 50-odstotne provizije znašala od 230.000 do 385.000 evrov, a tako visokih zakon, ki omejuje prejemke poslovodnih oseb v družbah v večinski državni lasti, ne dovoljuje. Podatki preteklih let kažejo, da se vsi prejemki članov uprave NLB gibljejo okoli 150.000 evrov na leto, opozarjajo v časniku.

Še vedno tudi ni jasno, ali je banka kadrovski agenciji plačala tudi za Blaža Brodnjaka, čigar osebno mapo so predstavniki KFI prinesli že na lansko septembrsko sejo nadzornega sveta, ko so nadzorniki šele potrjevali sodelovanje z agencijo. Pa vendar: tudi če bi NLB agenciji plačala za štiri člane uprave, bi bil znesek gleda na zakonska določila še vedno previsok.

In naprej: za iskanje nadomestnih članov za nadzorni svet je banka (brez DDV) agenciji plačala 150.200 evrov. Skupščina je dva nadomestna člana potrdila decembra lani, od osmih kandidatov, ki so jih predlagali na junijski skupščin, pa je skupščina potrdila le enega. Dva, sicer že decembra predlagana kandidata, pa so šteli kar v junijsko kvoto: Gaël de Pontbriand in Marianne Økland sta bila imenovana decembra, prvi pa je že kmalu po imenovanju odstopil, kljub temu pa sta oba navedena šteta tudi v kvoto osmih kandidatov, predlaganih na junijski skupščini NLB, na kateri so bili za nove nadzornike predlagani bolj ali manj zgolj obstoječi člani nadzornega sveta. Sergejo Slapičar pa je KFI preveril in ocenil po tem, ko jo je nadzorni svet že izbral za kandidatko za članico nadzornega sveta.

Deli s prijatelji