DOBRA IDEJA

V njunem lokalu bodo pametni telefoni pod ključem

Objavljeno 10. september 2017 09.41 | Posodobljeno 10. september 2017 09.42 | Piše: Oste Bakal

Jaka Brdnik in Matej Vinkovič bosta zagnala prvi lokal brez telefonov.

Že dolgo si želita svoj lokal.

SLOVENSKE KONJICE – Ob dejstvu, da se čedalje manj pogovarjamo, tudi ko skupaj sedimo v lokalih, in namesto tega uporabljamo pametne telefone, je več kot dobrodošla ideja dveh podjetnih fantov, Jaka Brdnika iz Slovenskih Konjic in Mateja Vinkoviča iz Veržeja. Spoznala sta se na študiju medijskih komunikacij na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v Mariboru ter si omislila projekt Adijo, telefoni! Pozdravljeni, prijatelji!, ki bi nekoliko spremenil telefonske razvade v gostinskih lokalih.

Telefoni bodo zaklenjeni

Z izvirno poslovno idejo, projektom Koliba kontejner pub, si želita ladijski kontejner spremeniti v gostinski lokal, v katerem bi gostom pozornost odvrnila od telefonov in jih pripravila do tega, da bi si več časa vzeli drug za drugega. »Ladijski kontejner bi rada spremenila v kontejner pub, preprosti gostinski lokal s to posebnostjo, da bodo pametni telefoni v času obiska lokala zaklenjeni. Če tudi vi dajete prednost svoji družbi pred pametnim telefonom, nama pomagajte pri preobrazbi kontejnerja v Kolibo,« pravi Matej Vinkovič.

V njunem pubu bi tako obiskovalci imeli svoje pametne telefone zaklenjene v posebnih škatlicah, ki bodo vgrajene v mize. Ob naročilu bo osebje škatlico s telefoni zaklenilo, ključ shranilo za točilnim pultom, ob odhodu gostov pa jim jih bodo odklenili. Zabojnik, ki si ga želita preoblikovati v pub, že imata, do 12. septembra pa sta nameravala zbirati še denar za zagon poslovne ideje. Kot sta nam sporočila pobudnika ideje, so donatorji že zbrali dovolj evrov in projekt bo kmalu realiziran.


Gostom bi rada pozornost odvrnila od telefonov in jih pripravila do tega, da bi si več časa vzeli drug za drugega

Nekje ob vodi

Njuna želja je, da bi Kolibo postavila nekje ob slovenski obali ali ob kakšni reki oziroma jezeru, mika ju denimo Velenjsko jezero. »Natančna lokacija Kolibe za zdaj še ni dokončno določena, saj bo postavitev povezana predvsem z dovoljenji. Še več lokacij imava v mislih, najina velika želja pa je Kolibo res postaviti nekje ob slovenski obali. Seveda je tudi notranjost Slovenije čudovita in sva prav tako odprta za predloge svojih podpornikov, saj je Koliba namenjena prav njim,« pravi Prlek Matej, ki s Konjičanom Jako načrtuje, da bo Koliba predvsem pomladni, poletni in jesenski lokal z nekaj posebnostmi v ponudbi. Med njimi bo domače, slovensko pivo. Poiskala bosta lokalne varilce piva, ki si bodo lahko rezervirali svojo točilno pipo, po kateri bo teklo njihovo pivo. »Želiva si namreč pokazati, da imamo v Sloveniji veliko kakovostnega piva, ki si prav tako zasluži vso pozornost ter pohvalo,« je še povedal Matej Vinkovič. V pubu bosta ponujala še slovensko vino, domače sadne sokove, uredila pa bi tudi vodovod, da bo iz pipe lahko tekla pitna voda. Koliba bo opremljena s šankom slavnih, ki bo nosil imena podpornikov projekta. Matej dodaja: »Projekta sva se lotila tudi zato, ker sva oba brezposelna. Ampak ne zato, ker ne bi bila pripravljena delati, temveč zato, ker še nisva dobila prave priložnosti za dokazovanje. Čeprav sva dokončala študij, je težko dobiti zaposlitev, še posebno tako, ki jo boš opravljal z veseljem. A ker nočeva čakati, da bo kdo potrkal na vrata in nama ponudil službo, sva se odločila, da narediva nekaj posebnega, in upava, da nama bo uspelo.«

Hodeči in sedeči zombiji

Jaka in Matej pravita, da sta si že kot študenta želela lastni gostinski lokal. Predvsem takega preprostega, ki bi imel dušo. Tako se je rodila ideja o Kolibi. »Vedno pogosteje sva opažala, da ljudje postajamo nekakšni hodeči in sedeči zombiji. Vse prevečkrat je v naših rokah pametni telefon, ki je, priznajmo si, velikokrat koristen, velikokrat pa tudi povsem odveč. Tako naju je zadelo. Ideja, in ne kaj drugega. Dobila sva zamisel, da bi najin lokal postal prostor za druženje brez pametnih telefonov, saj si želiva v prvi vrsti najine goste opozoriti, da naj si vzamejo čas za prijatelje, znance, zabavo ali sprostitev, pri čemer je telefon zgolj ovira,« pojasnjujeta. 

 

Deli s prijatelji