POSLEDICE

V neurju za okoli štiri milijone evrov škode

Objavljeno 12. julij 2012 17.34 | Posodobljeno 12. julij 2012 19.54 | Piše: Mi. S., STA

To je sicer prva ocena, znesek pa se bo verjetno v prihodnjih dneh še bistveno povečal.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Močan dež s točo je sinoči po več krajih v Sloveniji poplavil večje število objektov in podiral drevje. Neurje je škodo povzročilo v Ljubljani, Bovcu, Prekmurju in na mariborskem območju, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Po prvih podatkih je toča naredila v Prekmurju precej škode na poljščinah, v sadovnjakih in vinogradih.

Sprva je kazalo, da so posledice neurja v Prekmurju še hujše. Po ocenah domačinov na območju Otovcev, kjer so ponekod zelo poškodovani predvsem sadovnjaki in vinogradi, naj bi bila škoda od 40- do 60-odstotna. Sicer pa je toča večinoma padala med dežjem, na različnih koncih in zelo selektivno, tako da so razlike med poškodovanimi površinami zelo velike, na nekaterih njivah je škoda precejšnja, nedaleč stran pa je skoraj ni, je povedal direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja.

Huda ura tudi v prestolnici

V Ljubljani se je po 23. uri razbesnel močan veter z dežjem, zato je voda zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa je podiral drevesa.

V Bovcu je sinoči ob 20. uri zaradi močnega dežja in toče prišlo do poplavljanja večjega števila objektov. Toča je padala v takih količinah, da so jo morali s ceste in nekaterih objektov odstranjevati z mehanizacijo. Po besedah poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Bovec Edija Melinca so se na nekaterih mestih pred hišami nabrali tudi do meter visoki kupi toče v velikosti lešnika. Voda je zalivala kleti in pritlične dele hiš, najhuje pa je bilo na območju nad mestnim trgom, v okolici cerkve in pokopališča ter na ulici od glavnega trga proti Kaninski vasi, je dejal.

V Bovcu so sicer aktivirali člane treh prostovoljnih gasilskih društev v občini – iz Bovca, Srpenice in Loga pod Mangartom. Prizadetim je pomagalo 40 operativnih gasilcev, več kot deset pa jih je bilo po podatkih Melinca še v pripravljenosti.

Občinski štab Civilne zaščite Bovec je danes že začel pregledovati nastalo škodo. Občina bo morala poskrbeti za sanacijo uničenih cest, krajani pa morajo poškodbe na stavbah in avtomobilih prijaviti zavarovalnici.

Škode po neurju s točo za približno štiri milijone evrov

Zavarovalnica Triglav je po močnem neurju v severozahodni Sloveniji in deloma v osrednjem delu države prejela že večje število prijav škod, največ na vozilih. V največji slovenski zavarovalnici ocenjujejo, da je neurje povzročilo za približno 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov škode na objektih. Pričakujejo, da bi lahko znesek skupne škode v prihodnjih dneh še bistveno narasel.

»Natančnejše ocene škode bodo znane po ogledu terena v prihodnjih dneh. Večina škode, predvsem na Gorenjskem in v Posočju, je nastala zaradi vdora meteorne vode v objekte, padca dreves in toče. V Zavarovalnici Triglav se zavedajo, da je ob takih škodnih dogodkih najpomembnejša hitra in učinkovita storitev, zato škodne dogodke obravnavajo ažurno, škode pa izplačujejo že naslednji dan po oceni, če se stranka z oceno strinja,« so zapisali v izjavi za javnost.

Kako ukrepati
  1. Najprej zavarujte človeška življenja.
  2. Preprečite nadaljnjo škodo.
  3. Če je le mogoče, naredite nekaj fotografij nastale škode.
  4. Preverite zavarovano kritje na zavarovalnih policah in prijavite škodo.
  5. Če so razmere varne, začnite popravljati, istočasno pa poskrbite, da se do prihoda cenilca zavarovalnice ohranijo dokazila o nastali škodi.

Mobilna cenilna enota v Bovcu

V Zavarovalnici Triglav bodo glede na razsežnosti in obseg neurja mobilno cenilno enoto (MCE) postavili v Bovcu na lokaciji A postaje kabinske žičnice, in sicer od torka, 17. julija, dalje. MCE je namenjena ogledu in cenitvi avtomobilskih škod v primeru masovnih škodnih dogodkov, ki jih lahko v zavarovalnici opravijo že dan ali dva po ujmi v bližini prizadetega kraja. Po zaslugi posebne mobilne poslovalnice lahko zavarovanci opravijo prijavo in cenitev škode v neposredni bližini svojega doma, kjer so nastopile ekstremne vremenske razmere.

Ocene škode ostalih zavarovalnic

Po prvih ocenah Adriatica Slovenice je zaradi neurij s točo in hudim vetrom nastala materialna škoda na širšem področju po Sloveniji, predvsem na avtomobilih zaradi toče in vetra in na stanovanjskih zgradbah zaradi vetra. Prve prijave škode je zavarovalnica že prejela, v prihodnji dneh in v prihodnjem tednu pa pričakujejo še več sto prijav, zato še ne morejo podati informacij o oceni škode, ki pa bo zagotovo presegala več sto tisoč evrov.

V zavarovalnici priporočajo, naj oškodovanci škodo fotografirajo in do prihoda cenilca shranijo poškodovane predmete in dokazila o nastali škodi, predvsem pa naj najprej poskrbijo za varnost ljudi in za to, da se škoda ne bi povečevala.

V Zavarovalnici Maribor prijave še zbirajo in tudi še ne morejo podati prve ocene škode. Večjih škod, kot so jim bili priča v preteklih letih, po prvih ocenah in predvidevanjih ne pričakujejo.

Deli s prijatelji