HIŠA ČEZ CESTO

V nekdanjem hlevu tudi jaslice iz čipk in testa

Objavljeno 03. januar 2015 14.00 | Posodobljeno 03. januar 2015 14.00 | Piše: Špela Ankele

V Miljah, kjer je od jeseni odprta Hiša čez cesto, razstavljenih več deset jaslic.

Dragica Markun že vrsto let goji ljubezen do starodavnih predmetov. Foto: Špela Ankele

MILJE – V vasi Milje, le nekaj kilometrov od Kranja, ima od septembra svoja vrata odprta Hiša čez cesto. Nad to prav posebno hišo, spremenjeno v muzej številnih starinskih predmetov, skrbno bdi Dragica Markun. Te dni pa je, poleg porcelanastih punčk, starega orodja in posode iz časov naših (pra)babic, v Hiši čez cesto na ogled tudi razstava raznolikih jaslic, narejenih predvsem na Gorenjskem.

»Dokaj pozno, sredi novembra, sem se odločila, da konec leta v nekdanji hlev postavimo tudi razstavo jaslic. Ene sem dobila povsem po naključju, saj sem jih našla na smetišču. Tja jih je nekdo zavrgel. Kaže, da mu niso bile več všeč oziroma niso več služile svojemu namenu. Koliko so stare, ne vem, predvidevam pa, da so bile v neki družini več desetletij, nato pa so romale na smetišče,« pojasni Dragica Markun o jaslicah, ki so bile za nekoga smet, zanjo pa so dragocen spomin na preteklost.

Poleg teh neznanega avtorja so v nekaj tednih v Milje pripotovale tudi jaslice z drugih delov Gorenjske. Denimo iz Žirov, od koder sta Marija in Barbara Kastelec poslali kvačkane jaslice, voščene in še takšne, spravljene v lupino. Dragica Markun je ponosna tudi na lesene, v krog nanizane v tri nadstropja, ki se čarobno zavrtijo, ko na podstavku zagorijo sveče. Marija Knific, doma v nekaj kilometrov oddaljenih Trbojah, je za praznične dni Hiši čez cesto odstopila v lično izdelano leseno hišico spravljene jaslice. Simon Vidmar, doma z Drulovke pri Kranju, je na ogled postavil narejene iz lesa in filca, razstavljene pa so tudi takšne, potrpežljivo narejene iz slanega testa, ali tiste, pripravljene kot dražgoški kruhek. Iz drugega konca Slovenije, Sodražice, pa so v Milje prispele glinene jaslice, ki jih je Hiši čez cesto za nekaj prazničnih tednov posodila Klara Arko. Med drugim so v nekdanji hlev postavljene tudi papirnate jaslice, ki so po predvidevanju naše sogovornice nastale nekje v Nemčiji, tu pa so tudi iz papirja narejene v naravni velikosti, ki jih je izdelala Markunova.

»Na ogled je deset malih jaslic in ducat večjih, tu pa so tudi takšne, upodobljene na slikah in v čipki,« pisano zbirko v besedo objame Dragica Markun. Hiše čez cesto v Miljah ni težko najti, saj leži tik ob glavni cestni žili skozi kraj. Dragica goste, ki bi si želeli ogledati jaslice, pričakuje ob petkih (med 17. in 19. uro) ter ob sobotah in nedeljah (med 14. in 17. uro).

Ta teden pa smo si na obrobju Kranja, v Stražišču, ogledali še potrpežljivo postavljeno zbirko figuric, ki širši javnosti doslej še ni bila predstavljena. Njen lastnik Franci Hribar je pojasnil, da sicer vsako leto postavijo jaslice, ki pa so v zadnjem desetletju, nekako odkar je sogovornik upokojen, vse večje: »Edino figurice so bodisi kupljene bodisi so v družinski lasti že več desetletij, vse ostalo, od hišk, mesta v ozadju do struge potočka, ki poganja tudi mlin, pa sem v zadnjih letih izdelal sam. Uporabljal sem siporeks in lehnjak z Jezerskega, saj je ta zelo primeren za obdelavo.«

Dekleta iz soseske, ki so si z nami ogledale jaslice, so bile navdušene. Prav po tihem so pripomnile, da so celo lepše kot tiste v eni od okoliških cerkva.

Deli s prijatelji