V nekaj minutah jim je zgorel dom (FOTO)

Hitri gasilci rešili vsaj spodnjo etažo hiše Novaković-Kraljevih v Kresnicah. Požrtvovalni sokrajani že pomagajo obnavljati streho.
Fotografija: Intervencija je stekla zelo hitro. FOTO: Pgd Hotič
Odpri galerijo
Intervencija je stekla zelo hitro. FOTO: Pgd Hotič

Prijatelja spoznaš v nesreči, pravi stari slovenski pregovor in se je minuli vikend sredi Kresnic v občini Litija še kako potrdil. Nesreča se je v soboto zgodila družini Novaković-Kralj oziroma trem članom, Poloni Kralj, Mladenu Novakoviću in njunemu sinu Leonu. Kot marsikdo v tem času razrahljane karantene zaradi novega koronavirusa so sončen dan izkoristili za delo na vrtu in druga opravila okoli hiše.

Kresničani so Mladenu, kljub veliki škodi zaradi požara, vrnili nasmeh na obraz. FOTO: Igor Mali
Kresničani so Mladenu, kljub veliki škodi zaradi požara, vrnili nasmeh na obraz. FOTO: Igor Mali

Zvečer, kazalci na uri so kazali že devet, so v želji, da se malo spočijejo, posedeli zunaj. Medtem pa se je v strehi že začel odvijati požar. A kot nam pojasni Mladen, tega sploh niso opazili: »Nismo vedeli, da gori, soseda je pritekla dol in nas opozorila, da se kadi iz strehe.«

Ne ve, kako bi se vsem zahvalil

Takoj so poklicali številko 112. K sreči so bili ob sinu Leonu, ki je tudi gasilec, še trije gasilci, tako da so lahko takoj ukrepali. »Intervencija je stekla blazno hitro,« nadaljuje Mladen, ki so se mu sicer zdele naslednje minute zelo dolge. A kot doda, so člani štirih gasilskih prostovoljnih društev, Kresnice, Ribče, Hotič in Jevnica, v zgolj pol ure ogenj že pogasili.

»To je res neverjetno, kako je vsa vas stopila skupaj,« pravi Leon, tudi sam gasilec. FOTO: Igor Mali
»To je res neverjetno, kako je vsa vas stopila skupaj,« pravi Leon, tudi sam gasilec. FOTO: Igor Mali

Kljub temu so zublji povzročili veliko škodo: od strehe, ki je bila na novo narejena pred petimi leti, ni ostalo prav nič, zoglenele tramove bo treba v celoti zamenjati, prav tako je uničena mansarda, v kateri si je družina na novo uredila stanovanje. K sreči je nepoškodovana ostala spodnja etaža. Tu bo družina, dokler ji ne bo uspelo sanirati zgornjega dela, v naslednjih tednih tudi bivala. »Tam sušimo jogije, poleg tega nam prijatelji ponujajo prenočišče,« nam pove Mladen, ki kar ne more verjeti, kako hitro je vsa vas stopila skupaj, saj so že naslednji dan priskočili na pomoč pri odpravljanju posledic požara.

Sosedje so jim takoj priskočili na pomoč. FOTO: Igor Mali
Sosedje so jim takoj priskočili na pomoč. FOTO: Igor Mali

»Prav vesel sem, da živim tukaj. Ne vem, kako se bom lahko zahvalil krajanom. Takoj se jih je zbralo 50, pa sploh nisem nikogar klical,« pripoveduje Mladen in nadaljuje, da so sokrajani pa tudi prijatelji in vsi drugi dobri ljudje takoj začeli iskati rešitve in ponujati možnosti, da bi čim prej obnovili požgani del hiše. »Streha se že rihta. Samo da gre ta dež mimo, in bo že vse poštimano,« nam dobroto, ki so mu jo vsi izkazali, poskuša orisati sogovornik. Na naše vprašanje, ali je bilo zaradi novega koronavirusa kaj težav pri gašenju požara, nam je odgovoril, da prav nobene: »Mogoče nam je prav virus pomagal, ker so bili vsi doma.« Leon je pridal: »Na pomoč nam je priskočilo ogromno ljudi. To je res neverjetno, kako je vsa vas stopila skupaj. Velika zahvala pa gre tudi gasilcem.«

Poziv krajevne skupnosti

Da je bil odziv Kresničanov na požar res zelo hiter, dokazuje tudi zapis na spletni strani krajevne skupnosti. »Spoštovane krajanke, spoštovani krajani KS Kresnice, v soboto zvečer se je oglasila sirena. Hitro se je razvedelo, da gori v Kresnicah, pri Novakovičevih (Kralj) Poloni, Leonu in Mladenu. Nemo, od daleč smo opazovali napore gasilcev, ki so se borili z ognjenimi zublji, ki so uničevali njihov dom. Kljub hitri intervenciji sta zgoreli ostrešje in stanovanje. Škoda je ogromna,« so zapisali že v nedeljo. In dodali, da je prav, da sokrajani, prijatelji, znanci izkažejo solidarnost in družini v stiski pomagajo.


»Gasilci, aktivisti Rdečega križa in Karitasa ter člani sveta KS Kresnice organiziramo skupno akcijo zbiranja denarja za obnovo v požaru uničenega stanovanja. Kljub epidemiji, ki smo ji priča, vas bomo na vaših domovih obiskali z namenom zbiranja
prostovoljnih prispevkov. Upoštevali bomo vse zaščitne ukrepe za preprečevanje širitve okužbe s koronavirusom covid-19,« so sporočili in hkrati dodali, da lahko prostovoljne prispevke nakažejo tudi na tekoči račun PGD Kresnice. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije