POMANJKANJE VODE

V nedeljo dež in 10 stopinj, suše pa ne bo konec

Objavljeno 28. marec 2012 13.34 | Posodobljeno 28. marec 2012 12.02 | Piše: Mo. S.

Za vso državo so razglasili veliko požarno ogroženost.

Suša se nadaljuje.

LJUBLJANA – Sušno obdobje traja že vse od novembra, pomanjkanje vode pa občutijo tudi rastline, za katere takšne razmere niso optimalne. Dežurnega prognostika na Agenciji RS za okolje (Arso) Benedikta Strajnarja smo vprašali, kdaj bomo vendarle dočakali deževje.

Hladno bo

»V bližnjih dneh ne, v noči na na nedeljo pa nas bo dosegla fronta. Deževalo bo v nedeljo zjutraj in dopoldne, količina padavin pa bo glede na sušo zanemarljiva. Padlo bo nekje do pet litrov dežja na kvadratni meter,« nam pove in dodaja, da se bo takrat tudi ohladilo. Čez dan bo približno 10 stopinj Celzija, prihodnji teden pa se bodo temperature ponovno nekoliko dvignile – do 15 stopinj.

Čakamo zmerno večdnevno deževje

Glede na to, da je suša zelo močna (od novembra je padlo 500 litrov padavin na kvadratni meter), bi bilo za vsaj približno normalizirano stanje treba do 200 litrov padavin, seveda pa ne smejo vse pasti v enem nalivu, temveč v daljšem obdobju. Veliko vode namreč odnaša prst, kar rastlinam prej škodi, kot koristi. Konstantno in zmerno bi moralo torej deževati kar nekaj dni, da bi se nivo podtalnice nekoliko dvignil, nam pojasnjuje Strajnar.

Nizka gladina rek

»Čakamo več padavin. Prihodnji teden je na vidiku ciklon, ki prihaja iz Sredozemlja,« nam je dejal v upanju, da se bo stanje do poletja izboljšalo, saj se prej, tudi če bo več padavin, ne more. Reke po vsej državi namreč upadajo, zaradi taljenja snega v Avstriji se je malo povečal le pretok Mure, po rekah pa se za zdaj pretaka le 35 odstotkov običajne količine vode za to obdobje.

Varčujte z vodo

Zelo nizke so tudi podzemne vode, najbolj pa so ranljivi plitvejši vodonosniki v Krški in Dravski kotlini ter na Apaškem polju, so zapisali na spletni strani Arso. Lokalno je gladina podtalnice že na spodnjih petih odstotkih, kar je pod mejno vrednostjo za sušo. Racionalna raba vodnih virov je tako več kot dobrodošla.

Zaradi toplega vremena voda iz tal tudi hitreje izhlapeva, najhujše pa je v jugozahodni ter severovzhodni Sloveniji, kjer se suša kaže na vseh nenamakalnih kmetijskih površinah. Prvi koščičarji že cvetijo, potem pa bodo za razvoj plodov potrebovali vodo.

Velika požarna ogroženost po vsej državi

Medtem pa uprava za zaščito in reševanje opozarja na veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki od danes naprej velja za vso državo. V naravi je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpektorji in policija bodo v tem času izvajali poostren nadzor.
 

Deli s prijatelji