VEČ SLUŽB

V naslednjih mesecih več zaposlovanja

Objavljeno 09. junij 2015 15.16 | Posodobljeno 09. junij 2015 15.16 | Piše: M. D.

Napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje 2015 razkrivajo, da bodo največ dela našli gostinci, trgovci, delavci v logistiki in komunikacijah.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Sodeč po raziskavi napovedi zaposlovanja, ki jo je objavilo podjetje ManpowerGroup, so slovenski delodajalci še vedno previdni pri optimističnih napovedih za prihajajoče četrtletje.

Zaposlovanje naj bi se povečalo za osem odstotkov

Med 621 slovenskimi delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih 14 odstotkov poroča o povečanju števila zaposlenih, trije odstotki pričakujejo upad zaposlitvenih možnosti, 80 odstotkov pa ne pričakuje sprememb.

Po sezonski prilagoditvi podatkov prinaša neto napoved zaposlovanja osemodstotno povečanje.

Največ dela za gostince in trgovce

»Glede na rezultate predhodnega četrtletja in istega obdobja lani raziskava za obdobje prihodnjih treh mesecev podaja relativno stabilno in pozitivno napoved zaposlovanja, ki kaže na stabilizacijo in spodbudne zaposlitvene priložnosti,« pravi Rudi Čebulj, izvršni direktor družbe ManpowerGroup Slovenija. »Podobno kot v napovedih za drugo četrtletje delodajalci ponovno pričakujejo najmočnejši trg delovne sile v panogah trgovine na debelo in drobno ter transporta, logistike in komunikacij, s čimer izpostavljajo trajen pomen sektorjev za slovenske iskalce zaposlitve.«

Nekaj služb tudi za gradbenike in finančnike

Zmerno rast pričakujejo tudi delodajalci v panogah gradbeništva ter rudarstva in kamnin, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +11 odstotkov. Napoved v proizvodni panogi znaša +10 odstotkov, medtem ko je napoved za panogo finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin +5 odstotkov in je najšibkejša od prvega četrtletja 2012.

Najmanj zaposlitev na področju energetike

Najšibkejšo napoved zaposlovanja (+1 odstotek) od prvega četrtletja 2012 oddajajo tudi delodajalci v panogi oskrbe z elektriko, s plinom in z vodo. Neto napoved zaposlovanja v četrtletni primerjavi upade za dve odstotni točki, na letni ravni pa za osem odstotnih točk in kaže na največji upad.

Deli s prijatelji