NA KOŽO

V naši mlakuži 
ni nobene ščuke

Objavljeno 07. marec 2013 23.15 | Posodobljeno 07. marec 2013 23.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Tudi pri nas so nekateri že (medijske) zvezde, vendar niti eden ni tak kot Grillo

Jadran Vatovec.

Najslabše od vsega, kar si (na naš račun) privoščijo tako imenovane politične elite, ni to, da večina njihovih predstavnikov bodisi laže bodisi se spreneveda, ni njihova vpletenost v korupcijska dejanja in korupcijska »tveganja«, niti to ne, da si kot po tekočem traku privoščijo konflikte interesov. Najslabše je to, da ne grabežljivi predstavniki levice ne grabežljivi predstavniki desnice niso pripravljeni dopustiti, da bi ljudstvo na naslednjih volitvah izbralo novo pot, po kateri bi morda celo lahko potegnilo voz iz blata, sočasno pa – to jim ni všeč! – na smetišče zgodovine odpeljalo kasto parazitov, ki izčrpava pravno, socialno in demokratično državo. Ja, čeprav tega nikoli ne bodo priznali, jih je strah le ene stvari – volitev.

Mar politika vsake kvatre ne spreminja in izboljšuje volilne zakonodaje? Ne, je ne. Prvič, to so praviloma placebo, kozmetične izboljšave. Drugič, celo s predlogi sprememb volilne zakonodaje bi radi ohranili levo-desni status quo. Čeprav nam z obeh bregov med kampanjo, po vsakokratnih volitvah in ob konstruktivnih nezaupnicah obljubljajo tisto, kar je menda nujno in najprej treba storiti za dobro države in vseh državljanov, še vedno največ časa in energije porabijo za ad personam diskreditiranje svojih političnih nasprotnikov. Bodisi javno bodisi s primitivnim pisanjem anonimk.

V sosednji Italiji se je 25 odstotkov vseh volilnih upravičencev, ki so se udeležili zadnjih parlamentarnih volitev, odločilo, da preprosto ne bodo več podpirali »dobrih« starih političnih strank. Ja, osem milijonov Italijanov (16 odstotkov teh osmih milijonov je mlajših oziroma doslej še ni imelo volilne pravice, 19 odstotkov pa jo je sicer že imelo, a je volitve v preteklosti dosledno bojkotiralo) se je odločilo, da bodo, če že, na volitvah raje podprli nekaj povsem novega in zelo drugačnega: Gibanje petih zvezdic, ki ga vodi »odpuljeni« satirik Beppe Grillo. Saj tudi pri nas nekateri žarijo ali vsaj migljajo – ker jim to omogočajo mediji –, vendar nobenega med njimi ni mogoče primerjati z Grillom. Ne, slovenski Grillo ni najboljše od vsega, kar bi si lahko želeli. Bi pa bil vsekakor boljši od zdajšnjih stranko(biro)kratov.

Deli s prijatelji