NA KOŽO

V napačno smer

Objavljeno 28. julij 2015 00.35 | Posodobljeno 28. julij 2015 00.36 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

V deliriju je resda zavil, a že pred nadvozom, v napačno smer!

Lovro Kastelic. Foto: S.N.

Bil je tako vinjen, da še govoriti ni mogel. A je vseeno zlezel za volan. Že čez nekaj komajda izpeljanih ovinkov se je povsem nagonsko odločil, da se izogne stari cesti, kjer so policisti že večkrat iz prometa izločali tako nabite patrone, in zavije na avtocesto. Vedel je le to, da je doma – nekje na levi. V deliriju je nanjo resda zavil, a že pred nadvozom, v napačno smer! Če ne prej, je to spoznal, ko je trčil v osebno vozilo, če ne prej, ko so zaradi njegove neprištevnosti ugasnila tri mlada življenja.

Štiri leta pozneje je oče enega izmed teh nesrečnikov s hčerko hotel v Ljubljano. Bila sta že v Trojanskem predoru. Ko je le malo manjkalo, pa bi bil na enak način še ob drugega otroka! Le nekaj pred tem se je namreč 35-letnik že dolgo utapljal v nekem kafiču. Iz požirka v požirek je postajal vse agresivnejši. Družba si ga je na vsake toliko privoščila: »Si upaš v napačno smer?« Odgovarjal je jezno, načeto samozavest pa si dvigoval z odrezavimi odgovori, »seveda upam, reve usrane«! Z novodobno rusko ruleto bi prišel do petstotaka: zato je suvereno sedel v avto in na Krtini zapeljal – v napačno smer. Policisti so ga izsledili šele po 40 kilometrih smrtonosne vožnje!

Idiot, ki so mu potem odvzeli vozniški izpit, je dobro leto pred tem prodajal vozilo prestižne nemške znamke. Slednjič ga je za nagrado, ker je naredil vozniški izpit, znan dolenjski privatnik kupil za svojega razvajenca. Kljub temu da ga je neotesanec že večkrat razbil, je oče mižal in plačeval nastale stroške. Spregledal je šele tisti dan, ko je v nekem trenutku njegovega mulca družba izvrgla in zapustila. Pred tem ga je zapustila še punca. Črne misli so malemu povsem preplavile razum: zato je na Malencah pobesnelo zapeljal – na nasprotni pas. Hitrosti še zdaleč ni zmanjševal, še več, na plin je pritiskal do onemoglosti, vsi so se mu prestrašeno umikali, ne pa tudi 42-letni voznik intervencijskega vozila. Ta je umrl – na licu mesta.

Naslednji dan ju je radijska novica o tej tragediji tako prevzela, da sta se zmedena upokojenca nenadoma znašla – na napačni strani ljubljanske obvoznice. Takoj sta se ustavila na odstavnem pasu in prižgala vse smernike. Srce jima je razbijalo kot še nikoli. V tistem sta se pridružila vsaj šestdesetim, ki na leto zapeljejo – v napačno smer. 

Deli s prijatelji